Tapas a la flamenca

Tapas a la flamenca - www.truitjeroermeniet.be
Tapas a la flamenca – www.truitjeroermeniet.be

“Spanje” is mij met de paplepel ingegeven. Reeds van toen ik piepjong was, gingen we altijd met de auto (en later met het vliegtuig) op reis naar Spanje. Niet zozeer naar de meest toeristische plaatsen, want mijn ouders hielden niet van de grote drukte, maar naar plaatsjes die toentertijd authentiek en rustig waren. Dertig jaar geleden zat airco niet standaard in de wagen (misschien bestond het zelfs nog niet eens) en daar vertrokken we dan, met de handdoeken wapperend aan de ramen tegen de zon en een zus die om de haverklap autoziek was waardoor we menig keer langs de kant van de baan moesten stoppen. Bovendien had ik die eerste jaren niet echt het geluk om hele dagen aan het strand te kunnen spelen. Nee, we gingen voortdurend “op verkenning” en af en toe naar musea. Uiteindelijk was dit maar een halve dag “cultuur”, wat gecompenseerd werd met een halve dag ontspanning, maar toen leken die halve dagen eeuwen te duren. Als ik nu echter terugkijk, hebben ze ervoor gezorgd dat ik er enkel goede herinneringen aan overhoud en helemaal in de ban raakte van Spanje,  de keuken en nog meer van de taal. Ze hebben immers mijn studiekeuze sterk beïnvloed. Ik had een voorliefde voor talen, ging een master Vertaalkunde studeren en koos natuurlijk … Spaans. Met het mooie weer dat in aantocht is, vond ik dat het tijd was om verschillende tapas aan te brengen. Het zijn niet de traditionele tapas van ginder, ik gaf er ook af en toe een Vlaamse twist aan, maar ze zijn minstens even lekker. De tapas zijn telkens voor 4 personen. Smakelijk!

1.Inktvisringetjes met tomatenvinaigrette

Inktvisringetjes met tomatenvinaigrette - Tapas a la flamenca - www.truitjeroermeniet.be
Inktvisringetjes met tomatenvinaigrette – Tapas a la flamenca – www.truitjeroermeniet.be

Ingrediënten: 2 schoongemaakte inktvisjes, 6 tot 8 kerstomaatjes, 2 el kappertjes, 1 teentje fijngesnipperde knoflook, een scheutje citroensap, fijngehakte basilicum, zout, peper, olijfolie

Bereiding: Snijd de inktvis in ringetjes. Snijd de kerstomaatjes in maantjes en voeg de kappertjes, de knoflook, het citroensap, wat basilicum, zout en peper toe. Verhit 1 el olijfolie en warm de vinaigrette even en houd warm op een laag vuur. Bak de inktivisringetjes kort aan. Serveer met de vinaigrette. Kan ook koud opgediend worden.

2. Groene gazpacho

Groene gazpacho - www.truitjeroermeniet.be
Groene gazpacho – www.truitjeroermeniet.be

Ingrediënten: 1 ui, 1 komkommer, 1 courgette (zaadlijst verwijderen), 400 ml groentebouillon, 1/2 groene peper, bieslook, 1 teentje look, 1 snede brood, 2 el zure room, een paar blaadjes munt, een snuifje zout.

Bereiding: Mix alle ingrediënten in de blender. Laat afkoelen in de koelkast. Giet door een zeef. Serveer in een glaasje.

3. Een Vlaamse tapa: maatjes met radijsjes, olijf en magere yoghurt.

Maatjes met radijs, zwarte olijf en Griekse yoghurt - tapas a la flamenca - www.truitjeroermeniet.be
Maatjes met radijs, zwarte olijf en Griekse yoghurt – tapas a la flamenca – www.truitjeroermeniet.be

Ingrediënten: 4 maatjes, 2 grote radijzen, 4 el magere yoghurt, zeste en sap van een 1/2 citroen, een 8-tal zwarte olijven, zout, peper, fijngesnipperde peterselie

Bereiding: Snijd de maatjes in stukjes en schik op een bord. Intussen mengen we 4 el yoghurt met de zeste en het sap van een 1/2 citroen, zout en peper. Snijd de olijven in ringetjes. Snijd de radijzen in fijne plakjes. Doe wat van het yogurtmengsel over de maatjes en schik de plakjes radijs en de olijfringetjes erbovenop. Werk af met wat fijngesnipperde peterselie

4. Kip op een rozemarijnstokje met mangodip

Kip op rozemarijnstokje met mangodip- www.truitjeroermeniet.be
Kip op rozemarijnstokje met mangodip- www.truitjeroermeniet.be

Ingrediënten: 1 fijngesnipperde sjalot, 1 mango in stukjes gesneden, 2 el suiker/honing, 1 el witte wijnazijn, sap van een 1/2 citroen, 1 à 2 kipfilets, sesamzaad, rozemarijntakjes (of satéprikker indien je dit niet hebt), peper, zout

Bereiding: Stoof de sjalot aan. Voeg de mango toe en laat 15 min. sudderen op een zacht vuur. Voeg suiker, witte wijnazijn en citroensap toe. Mix glad en laat afkoelen. Snijd de kipfilet in dikke repen en kruid met peper en zout. Neem een ovenschaal en giet hierin olijfolie. Drenk de repen kip hier even. Doe sesamzaad op een bord en wentel de kip hier in. Neem de rozemarijntakjes en rits de overtollige blaadjes eraf, we behouden enkel het uiteinde. Prik dit door de kip. Zet 20 min. in een voorverwarmde oven van 180°C. Serveer na 20 min. met de koude mangodip.

5. Courgette met peterselie en dressing van ansjovis

Courgette met peterselie en dressing van ansjovis - www.truitjeroermeniet.be
Courgette met peterselie en dressing van ansjovis – www.truitjeroermeniet.be

Ingrediënten: 2 kleine courgettes, 5 ansjovisfilets (op olijfolie, uit een bokaaltje) , 1/5 bussel peterselie + nog een paar steeltjes voor de garnituur, sap van een 1/2 citroen, olijfolie

Bereiding: Snijd de courgettes in plakjes. Mix ansjovisfilets, peterselie, citroensap en een flinke scheut olijfolie. Strijk de courgetteplakken hiermee in (wat over is houden we nog even apart) en leg ze op een bakplaat. Zet 15 min. onder de gril. Haal uit de oven en strijk de courgettes nog eens licht in met de dressing. Snijd peterselie fijn en strooi over de courgettes. Serveer.

6. Empanadillas met geitenkaas, appel en honing

Empanadillas met appel, geitenkaas en honing - www.truitjeroermeniet.be
Empanadillas met appel, geitenkaas en honing – www.truitjeroermeniet.be

Ingrediënten: 4 bladerdeegvierkantjes, 1 appel, 1 stronkje geitenkaas, honing, 1 eierdooier

Bereiding: Leg de bladerdeegjes met het bakpapier eronder op een bakplaat. Snijd de geitenkaas in plakjes. Snijd de appel in maantjes. Leg op elk bladerdeegje 2 plakjes geitenkaas. Schik daarbovenop appelschijfjes en werk af met een paar druppeltjes vloeibare honing. Smeer wat eierdooier aan de randen van het bladerdeegje en vouw dicht. Zet 20 min. in een voorverwarmde oven van 180°C.

 

 

 

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*