“Pollo alla parmigiana” klinkt echt heel wat exotischer dan een banale kip met parmezaan. “Kip met parmezaan” doet dit gerecht geen eer aan, terwijl de smaak écht hemels is. Ik ben er dol op, net zoals op de gehele Italiaanse keuken, en dat terwijl ik eigenlijk nog nooit op vakantie geweest ben in Italië, met uitzondering van die middelbare schoolreis naar Venetië dan. Italië staat dan ook op ons to do-lijstje, en wel volgend jaar. Het zal jullie waarschijnlijk ook niet verbazen dat ik vooral uitkijk naar culinaire verwennerij.
De basis van deze pollo alla parmigiana is eigenlijk kipfilet die gewenteld wordt in panko (broodkruim), parmigiana en verse tijm en rozemarijn. De geur alleen al als je deze klaarmaakt in de oven doet watertanden. De heerlijke tomatensaus en de gesmolten mozzarella maken het helemaal af. Ideaal voor het hele gezin!
Ingrediënten voor 4 personen:
4 à 5 (dunne) kipfilets, 50 gr panko of broodkruim , 50 gr fijngeraspte parmezaan + 40 g parmezaanschilfers voor de afwerking, 2 eieren, 125 g mozzarella, 1 ui, 1 teentje knoflook, 2 grote tomaten, 400 g tomatenstukjes uit blik, 1 kl suiker, verse tijm, rozemarijn, basilicum, zout, peper, olijfolie
Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
2. Eerst maken we het panko-parmezaanmengsel: rasp de Parmezaan fijn (of neem fijngemalen parmezaan) en meng dit met de panko. Rits de blaadjes van de tijm en de rozemarijn en meng het geheel. Doe in een diepe kom.
3. Kluts de 2 eieren in een diep bord. Drenk de kipfilet in de eieren, laat even uitlekken en wentel vervolgens door het panko-parmezaanmengsel. Doe dit voor alle kipfilets. Leg ze vervolgens in een met olijfolie ingestreken ovenschotel.
4. Zet de kipfilets gedurende 20 min. in de voorverwarmde oven. Haal na 20 min. uit de oven en zet even opzij.
5. Intussen maken we de tomatensaus. Snipper ui en look. Snijd de tomaten in kleine blokjes. Stoof ui en knoflook aan in wat olijfolie. Voeg de fijngesneden tomaten en de tomatenstukjes uit blik toe. Kruid met peper en zout, voeg één kl suiker toe en laat 15 min. pruttelen op een zacht vuur. Als de 15 min. om zijn, voegen we de (fijngesneden) basilicum toe.
6. Neem de gegaarde kipfilets even uit de ovenschotel en giet de tomatensaus in de schotel. Leg daarbovenop de kipfilets en schik op de filets schijfjes mozzarella en parmezaanschilfers.
7. Zet nog 15 min. in een oven van 180°C tot de kaas gesmolten is en de saus “blubbert”. Serveer. (Dit gerecht kan perfect aangevuld worden met pasta of trostomaatjes in de oven)
Heerlijk!
Andere hoofdgerechten
Andere kindvriendelijke gerechten
Pingback: Follow Them Friday: Truitjeroermeniet (De Keuken van Trui) | Brussels Food Friends