Duratimbal – ovenschotel die alles heeft om te bekoren

Duratimbal - ovenschotel die alles heeft om te behagen - www.truitjeroermeniet.be
Duratimbal – ovenschotel die alles heeft om te behagen – www.truitjeroermeniet.be

Toen we klein waren aten we vaak “Duratimbal”. Huh? Wat? Wel, ik wou dat ik jullie die naam kon verklaren maar daarvoor zou ik ongeveer 45 jaar terug in de tijd moeten kunnen gaan toen mijn mama deze schotel, of tenminste een variant ervan, maakte in één of andere kookles, op weg naar het huwelijk en naar het prototype van de ideale, kokende vrouw van begin jaren ’70. Met de leeftijd komen er kleine gaatjes in het geheugen en dus ook in bronnen en/of verklaringen van gerechten.

Duistere herkomst of niet, deze ovenschotel heeft écht alles in huis om iedereen te bekoren: van jong tot oud, lekkerbekken, groentenliefhebbers, mensen die houden van schotels die niet teveel werk vragen én voedselzandloper-aanhangers. Maar wat is het dan? “Duratimbal” is een “driedekker” (drie lagen) van gehakt met bloemkool waarbij een heerlijke tomatensaus geserveerd wordt die toch nét anders smaakt dat deze origineel wordt en dit met weinig ingrediënten.

Van alle gerechten die ik hier al geplaatst heb, scheert mijn jagerschotel hoge toppen als ik kijk naar het aantal keer dat die al bekeken is. Bovendien hebben heel veel mensen deze al uitgeprobeerd en zijn de reacties zeer positief. Wel, deze schotel past zeker in dat rijtje en zal jullie zeker niet minder bevallen. Ik kijk uit naar jullie feedback!

Over tot de orde van de dag, namelijk het recept:

Ingrediënten voor 4 personen:

1 bloemkool, 1 grote ui, 3 grote wortelen, 6 à 7 grote (langwerpige) tomaten, 800 g kippengehakt, 400 ml passata, laurier, tijm, basilicum, peper en zout, chilipoeder, olijfolie.

Bereiding:

1. Verwarm de oven voor op 180°C.

2. Snijd de bloemkool in roosjes. Kook ze ongeveer 5 min. in licht gezouten water tot ze beetgaar (maar niet slap) zijn.

3. Neem een ovenschotel en bestrijk deze met een beetje olijfolie. Leg onderaan een laag gehakt (ongeveer 2 cm). Het gehakt wordt dus niet vooraf gebakken. Duw het gehakt zeer goed aan zodat het mooi egaal en één geheel vormt.

4. Leg daarbovenop de gekookte bloemkoolroosjes tot het gehakt volledig bedekt is. Kruid wat bij met peper en zout.

5. Sluit af met een laagje gehakt tot de bloemkool volledig bedekt is en zet gedurende 40 à 45 min. in de voorverwarmde oven.

6. Intussen bereiden we de tomatensaus. Snipper de ui fijn. Snijd de wortelen en de tomaten in stukjes. Verhit wat olijfolie en stoof de ui aan. Voeg de wortelen, de tomaten, de passata, tijm, laurier, wat chilipoeder, peper en zout toe. Laat ongeveer 25 min. pruttelen op een gemiddeld vuur.

7. Na 25 min. halen we de saus van het vuur, verwijderen de tijm en laurier, mixen deze glad en gieten deze door een puntzeef. Druk goed door zodat je enkel nog wat pitjes en het vel van de tomaten overhoudt. Indien de saus te dik is naar jullie smaak, kan je altijd nog een klein beetje water toevoegen. Kruid, indien nodig, bij met peper en zout. Voeg nu nog wat verse basilicum toe.

8. Intussen is de ovenschotel klaar. Serveer in 4 porties samen met de tomatensaus.

Andere kindvriendelijke gerechten vind je hier

 

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*