Carpaccio van coeur de boeuf met rode basilicumpesto en rucola

Carpaccio van coeur de boeuf met rode basilicumpesto-en-rucola
Carpaccio van coeur de boeuf met rode basilicumpesto en rucola

Tomaten, tomaten, tomaten… in alle kleuren en vormen: rood, zwart, geel, oranje, groot, kleiner, mini,… wat hou ik van tomaten.  Elk jaar kweek ik ook mijn eigen trostomaatjes op het terras, wat dan weer heel gezellig is voor de kinderen. Elke dag speuren ze, met een mandje in de hand, naar rijpe tomaatjes om te plukken. Die tomaatjes vinden ze natuurlijk ook véééél lekkerder, want ze hebben ze zelf geplukt en dus zijn ze ook een beetje fier. Toch is er één soort (en die heb ik jammer genoeg niet in de tuin) die er voor mij persoonlijk met kop en schouders bovenuit steekt, namelijk de “Coeur de boeuf” (letterlijk: ossenhart, verwijst naar de vruchtvorm). Het échte tomatenseizoen breekt pas volgende week aan, maar aangezien ik mijn lievelingstomaat al gespot heb in de supermarkt kon ik niet meer wachten.

De Coeur de boeuf is eigenlijk een beetje het paradepaardje onder de tomaten. Ook al zou er discussie bestaan over welk type Coeur de boeuf nu de ware soort is, ik ben dol op de Albenga-soort die je hier overal kan vinden. Deze sterk geribde soort heeft niet alleen een prachtige bloemetjesvorm bij het opensnijden, deze heeft ook een zeer bijzondere, volle smaak. Ook al kunnen ze wat onrijp en niet intens rood aan de buitenkant lijken, toch is de binnenkant al mooi rijp. Ik deel heel graag een heerlijk recept van carpaccio van coeur de boeuf met jullie, bereid met rode basilicumpesto (of groene indien je daar de voorkeur aan geeft), wat rucola, parmezaanschilfers en pijnboompitten. Geniet van dit stukje Italië in jullie bord!

https://truitjeroermeniet.be/2015/05/carpaccio-van-…esto-en-rucola/

Ingrediënten voor 2 personen:

Voor de rode basilicumpesto:

1 bussel rode basilicum (ik kocht de mijne bij Aveve. Groene basilicum kan natuurlijk ook), 35 g pijnboompitten, een scheutje citroensap, 30 g parmezaanse kaas, 1 teentje knoflook, 8 el olijfolie, 2 el balsamicocrème of balsamicoazijn

Voor de carpaccio:

2 coeur de boeuf tomaten, 1/2 rode ui, rucola, 25 g pijnboompitten, parmezaanschilfers

Bereiding:

1. Eerst maken we de rode basilicumpesto. Voeg alle ingrediënten in een blender en mix glad.

2. Snijd de coeur de boeuf tomaten heel dun met behulp van een mandoline of een keukenrobot. Schik deze alvast in een waaier op een bord. Kruid met wat peper en zout.

3. Doe op elk tomatenschijfje wat pesto.

4. Schik de rucola in het midden van de carpaccio. Snijd de rode ui fijn en doe over de tomaten en de rucola.

5. Schaaf de parmezaan in schilfers en strooi over het geheel.

6. Rooster de pijnboompitten heel kort in een pan zonder vetstof. Voeg toe aan de carpaccio.

Smakelijk!

Andere hapjes vind je hier

Andere gerechten in een handomdraai vind je hier

Andere voedselzandloper gerechten vind je hier

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*