Onion rings met courgettedip – Exclusief recept restaurant Publiek

Onion rings met courgettedip - Restaurant Publiek
Onion rings met courgettedip – Restaurant Publiek

Een paar weken geleden vierden Jan en ik onze huwelijksverjaardag. De kinderen werden naar de grootouders gebracht en wij hadden de dag voor onszelf. Om onze smaakpapillen ook een feestje te bezorgen, reserveerden we in Restaurant Publiek in Gent, dat zijn deuren opende in 2014 en reeds na 9 maanden bekroond werd met een Michelinster. Eigenaar en chef-kok van Publiek is niemand minder dan Olly Ceulenare, voorheen chef-kok van Volta en één van de drie “Flemish foodies”, drie bevriende koks die elk een voorliefde hebben voor lokale producten.

We kwamen het restaurant binnen en meteen viel op dat de sfeer hier, ondanks de Michelin-ster, ongedwongen en hip is. Geen stijf gedoe waarbij je voortdurend moet opletten dat je geen verkeerde beweging maakt. Je voelt je onmiddellijk op je gemak, waardoor je nóg meer kan genieten van de culinaire smaakbommen die je voorgeschoteld worden. Kelly Dehollander, vriendin van Olly Ceulenaere en mede-eigenares van Publiek, is de perfecte gastvrouw. Ze is niet alleen zeer vriendelijk, ze spreekt met een enorme kennis van zaken, en al zeker als het over wijn gaat. Bovendien torent de bediening niet hoog boven de tafeltjes uit, maar wordt er geknield voor de klant en op dezelfde ooghoogte gesproken.

Het ene schilderijtje na het andere wordt aangerukt. Ze verblinden de klanten hier niet met kaviaar, bij wijze van spreken. Hier draait alles om pure, lokale producten die zodanig bereid worden dat de smaak ontploft in je mond. Of zoals Olly Ceulenaere het zelf omschrijft: “Goed koken kan zowel met luxe-producten als met een ajuin”. En dat is nu precies wat ik jullie graag wil meegeven, een hapje van onion rings met courgettedip. Dankzij Kelly Dehollander heb ik namelijk een paar recepten losgekregen van deze toegankelijke, vriendelijke en bescheiden sterrenchef die mij na het eten heel graag te woord stond. Ik laat jullie heel graag meegenieten van deze heerlijkheid, die jullie zelf ook kunnen bereiden (vandaar dat we het houden bij het hapje 🙂 ). Verbaas je tafelgenoten met deze smaakbom!

Ingrediënten:

Dipsaus van courgette:

4 fijngesneden courgettes
500g witte wijn azijn
500g water
25g zout
200g suiker
2 blaadjes laurier
Onion rings:
Ui in ringen gesneden
80g bloem
20g aardappelzetmeel
2g zout
8g bakpoeder
5g suiker
165g spuitwater
Bereiding:
Dipsaus van courgette :
1. Alle ingrediënten (met uitzondering van de courgettes) opkoken
2. de 4 fijn gesneden courgettes toevoegen.
3. terug opkoken en direct afgieten
4. zo snel mogelijk afkoelen en vervolgens gladmixen
Onionrings:
1. Maak een beslag met de ingrediënten.
2. Haal de uiringen door het beslag.
3. Frituur de uiringen op 175° tot ze goudbruin zijn.
Andere hapjes vind je hier

 

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*