Smaakknaller: Schelvis met kruidencrumble en tomatencoulis

Schelvis met kruidencrumble en tomatencoulis - www.truitjeroermeniet.be
Schelvis met kruidencrumble en tomatencoulis – www.truitjeroermeniet.be

Van de eerste tot de laatste hap, sommige gerechtjes geven gewoon een culinair orgasme. Welk ingrediënt de doorslag geeft, je kan er vaak je vinger niet opleggen, het is gewoon de combinatie die het ‘m doet. Deze schelvis met kruidencrumble en tomatencoulis is er zo eentje van. Toen ik dit klaarmaakte, kon ik nog niet vermoeden dat dit zo’n knaller zou worden. Een aantal vrolijke vrienden kregen dit voorgeschoteld. De bordjes werden leeggeten als hadden ze een ommetje langs de vaatwasser gemaakt en toen de laatste kruimel verdwenen was, gingen de blikken als in één beweging naar de kinderbordjes, in de hoop dat daar nog wat te rapen viel. Helaas!

Zo jammer dat foto’s geen geuren en smaken kunnen vrijgeven,… dat zou nog eens revolutionair zijn, want dan hoefde ik jullie niet te overtuigen om dit uit te proberen. En voor diegenen die twijfelen of ze dit wel tot een goed einde brengen: ik heb goed nieuws, iedereen kan dit maken.

Ik maakte dit als voorgerechtje en de hoeveelheden zijn daaraan aangepast. Wil je dit maken als hoofdgerecht, verdubbel dan gewoon de portie.

Ingrediënten voor 4 personen:

350 g schelvisfilet of een andere witvis zoals bijvoorbeeld kabeljauwhaasje, kerstomaatjes

Voor de crumble:

een handvol fijngesnipperde peterselie, een handvol fijngesnipperde bieslook, 1 teentje fijngesnipperde look , 50 g fijngemalen (met de staafmixer) havermout (of paneermeel of panko), 4 el olijfolie, peper, zout

Voor de tomatencoulis:

350 g verse, in blokjes gesneden tomaten , 1 fijngenipperde sjalot, 1 fijngesnipperd teentje look, een handvol fijngesneden basilicum, peper, zout

Bereiding:

 1. Meng alle ingrediënten voor de crumble goed onder elkaar en bestrijk de vis ermee. Neem een ovenschotel, giet er een beetje olijfolie in en leg de vis erbovenop.FullSizeRender (34)
 2. Zet 20 min. in een voorverwarmde oven van 180°C. Voeg de laatste 10 min. de kerstomaatjes toe
 3. Intussen maken we de tomatencoulis. Verhit wat olijfolie en fruit sjalot en look aan. Voeg de tomaten toe. Kruid met peper en zout. Voeg de basilicum toe. Laat ong. 5 min. garen op een gemiddeld vuur. Mix glad en haal door een zeef. Houd warm op een heel laag vuur.
 4. Haal de vis uit de oven en serveer met de tomatencoulis en de kerstomaatjes.

TIP:  Heb je veel tomaten in de moestuin, maak dan een grotere portie tomatencoulis en vries de rest in, handig voor een andere keer.

Dit receptje is voedselzandloper proof.

Andere gerechtjes “als het iets meer mag zijn” vind je hier

Andere voorgerechtjes vind je hier

Andere voedselzandloper-gerechtjes vind je hier

 

8 Reacties

 1. Patrick Naeyaert

  Mooi gerechtje. Aangezien ik met mijn neus in de vis zit (Ik ben vertegenwoordiger geweest voor een visgroothandel in Zeebrugge en kom nog regelmatig op de zaak), heb ik interesse in visgerechten. Heb ook een moestuin en veel tomaten uit de serre.
  Alvast bedankt,
  met vriendelijke groet,
  Patrick

 2. KARIN GENIE

  Beste Geertrui,
  Vrijdagavond hadden wij vrienden op bezoek en heb mij gewaagd aan de kabeljauw in coulis van tomaat met crumble. De crumble heb ik wel met panko klaargemaakt en niet met paneermeel. Panko geeft een betere smaak. Het resultaat was voortreffelijk : niet alleen de presentatie oogt zeer mooi maar de smaakcombinatie zit perfect. Voor alle zekerheid had ik er nog een potje creuzet gestoomde groeten bijgedaan. Dit was echter niet nodig. Dit gerecht is grandioos in zijn eenvoud. Absoluut topgerecht.

  • Wat een leuk begin van de dag met zo’n positieve reactie. Daar ben ik uiteraard ongelooflijk blij mee. Ik doe mijn best om nog zo’n lekkere receptjes te plaatsen. Bedankt om dit te laten weten. Liefs

 3. anke niehoff

  Hallo Trui, Ik heb dit gerecht al meerdere keren gemaakt! Het is een aanrader! Heerlijke smaken en ik neem kabeljauwhaasje en gaat bij mij 10 min op 200 graden hetelucht, anders wordt de vis te droog. Goed dat je er smaaksensatie bij hebt gezet!

 4. Martine

  Wat een superlekker recept. Het zuiden komt zooo tegemoet . Al verschillende malen gemaakt, ook voor vrienden. Iedereen enthousiast. Geweldige blog Truitje. Dank je

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*