Scheermesjes met venkel en citroen

scheermesjes_picmonckey
Scheermesjes met venkel en citroen – www.truitjeroermeniet.be

Joepie, daar is ze eindelijk, die kerstvakantie. Er werd hier deze ochtend in huis een vreugdedansje gemaakt door de kinderen want ze keken er naar uit. Kerstfeest, later opblijven, uitstapjes,… eventjes geen verplichtingen meer. Dat was de laatste dagen ook al merkbaar want er was meer dan een kanon nodig om ze nog tijdig in bed te krijgen. Ze argumenteerden volop dat de toetsenweek toch voorbij was, maar toen ik zei dat ze ook die laatste dagen beter niet moe als een hond in de klas konden zitten, werd dit gevolgd door een gigantisch gezucht en geblaas. Na een leuk kerstfeest op school worden de boekentassen even ver weg gezet en kunnen we de vakantie induiken. Die duik gaat gepaard met een zalige starter, namelijk scheermesjes met venkel, op smaak gebracht met verse kruiden en geblust met citroen. Als hapje of als voorgerecht, warm of koud, dit past perfect op de feesttafel. Een smaakbom die je klaarmaakt in ongeveer 15 min. 

Ingrediënten voor 4 personen:

12 tot 20 scheermesjes (als hapje geef ik er drie, als voorgerecht 5), 1/4 venkel, 1 sjalot, 1 à 2 teentjes look, sap + zeste (fijngesneden schil) van 1 citroen, 1 chilipepertje (niet te pikant), 2 el verse fijngehakte peterselie, 2 el verse fijngehakte bieslook + nog een paar sprietjes ter garnering, een scheutje witte wijn (indien je liever geen alcohol gebruikt kan je dit vervangen door een scheutje bouillon), peper en zout.

Bereiding:

  1. Was de scheermesjes verschillende malen tot het water helder is en er geen zand meer overblijft.
  2. Snipper sjalot, look, venkel en chilipeper heel fijn. Snijd de schil van de citroen heel fijn en pers het sap uit.
  3. Fruit sjalot, look, venkel en chilipeper kort aan zodat de groentjes beetgaar blijven. Blus met het citroensap en een scheutje wijn. Kruid met peper en zout. Leg de scheermesjes bij de groentjes, zet het deksel er gedurende 1 min. op (tot de schelpen open zijn) en klaar. Werk af met de verse peterselie, de bieslook en de citroenzeste. Dien op.

TIP: Dit gerechtje is zowel warm als koud erg lekker. Geef je het koud, dan maak je alles gewoon vooraf. Geef je het warm, maak dan de groentjes vooraf en als de gasten er zijn, warm de groentjes dan even op, voeg de scheermesjes toe gedurende 1 min. en dien onmiddellijk op.

Andere feestinspiratie vind je hier

Andere hapjes vind je hier

2 Reacties

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*