Risotto van bloemkool met gerookte zalm

Risotto van bloemkool met gerookte zalm – www.truitjeroermeniet.be

Een risotto kan zo heerlijk zijn, maar als je het eet als voorgerecht kan het vaak zwaar vallen (dat is toch mijn mening). Een vriendin van mij, waar ik regelmatig mee ga eten, bevestigde dit trouwens toen ze onlangs als voorgerecht een risotto nam. Lekker, daar niet van, maar de rest van het menu kreeg ze niet meer naar binnen gewerkt en ze bleef achter met een heel zwaar gevoel.

Daarom bedacht ik deze risotto van bloemkool en gerookte zalm, een lichtere variant waarbij je de arboriorijst vervangt door bloemkool, en die minstens even lekker is. De bloemkool wordt heel eenvoudig in “rijstkorrels” gemalen en afgewerkt zoals een klassieke risotto, met bijkomend voordeel dat alles hier gewoon in de oven bereid wordt. Hoe gemakkelijk is dat! Op het moment zelf hoe je dus niet anders te doen dan het gerecht in de oven te steken, af en toe even omroeren en dresseren. Perfect voor een groter gezelschap!

Echte risottoliefhebbers, misschien zullen jullie argwanend staan tegenover dit gerecht maar je moet het eerst geproeft hebben. Zalig lekker, fris en smeuïg… een must try!

PS: Dit wordt trouwens mijn voorgerecht met de feestdagen. Voor meer feestinspiratie, klik hier

Ingrediënten voor 4 porties:

 • 1 kleine, verse bloemkool
 • 1 ui, fijngesnipperd
 • 1 à 2 teentjes look, fijngesnipperd
 • 2 el fijngehakte peterselie
 • 250 ml groentebouillon
 • sap en rasp van een 1/2 citroen
 • 100 g geraspte parmezaanse kaas
 • 4 sneetjes gerookte zalm
 • een paar takjes dille
 • olijfolie
 • peper en zout
 • eventueel 40 g boter voor extra smeuïgheid

Bereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 180°C.
 2. Verwijder het groene blad van de bloemkool en verwijder de middenste harde kern. Snijd de bloemkool in kleine roosjes (de steeltjes laat je eraan) en blender deze rauw kort fijn met de keukenrobot tot je een soort van rijst bekomt. (Doe dit heel kort want anders bekom je eerder een mousse.) Doe dit in verschillende keren en neem slechts een aantal roosjes per keer, ook om geplette bloemkool te voorkomen. Doe in een kom tot alle bloemkoolroosjes fijngemalen zijn.
 3. Neem een pan en fruit de ui en look even aan in wat olijfolie. Voeg 250 ml groentebouillon, het sap en de rasp van een 1/2 citroen en toe en laat even verwarmen. Haal van het vuur.
 4. Neem een niet te grote ovenschaal (ongeveer 22 x 30 cm), doe er een scheutje olijfolie in en doe de bloemkoolrijst in de ovenschaal. Kruid met peper. Overgiet met het bouillon-en-uimengsel. Dek af met aluminiumfolie met de glanzende kant langs binnen.
 5. Zet 15 min. in de oven. Haal na 15 min. uit de oven en roer even om. Zet nu opnieuw 15 min. in de oven maar zet de aluminiumfolie of een kier zodat de warmte onder de folie kan. Haal uit de oven, roer om en verwijder de aluminiumfolie. Zet nu nog 10 min. in de oven zonder folie. Haal uit de oven en roer om. Normaal gezien is alle sap nu verdwenen maar mocht  je toch nog een klein beetje sap hebben (want de ene oven is de andere niet), houd de schaal dan scheef en schep met een lepel het overtollige vocht uit de schaal. Meng nu 100 g gemalen parmezaanse kaas en fijngesnipperde peterselie onder de bloemkool. Je zal zien dat de kaas onmiddellijk smelt en alles smeuïg wordt. Wil je extra smeuïgheid, meng dan nog 40 g boter onder het warme geheel.
 6. Neem een uitsteenvorm, plaats op het bord, doe hierin de risotto en leg in de vorm ook een sneetje gerookte zalm. Verwijder de vorm. Besprenkel de zalm met nog een paar drupjes citroen en werk af met dille. Serveer meteen.

Maken jullie een gerechtje van mij klaar? Laat het mij zeker weten hier in een reactie of via facebook of  Instagram (#truitjeroermeniet). Vind ik leuk! 

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*