Van de eerste tot de laatste hap, sommige gerechtjes geven gewoon een culinair orgasme. Welk ingrediënt de doorslag geeft, je kan er vaak je vinger niet opleggen, het is gewoon de combinatie die het ‘m doet. Deze schelvis met kruidencrumble en tomatencoulis is er zo eentje van. Toen ik dit klaarmaakte, kon ik nog niet vermoeden dat dit zo’n knaller zou worden. Een aantal vrolijke vrienden kregen dit voorgeschoteld. De bordjes werden leeggeten als hadden ze een ommetje langs de vaatwasser gemaakt en toen de laatste kruimel verdwenen was, gingen de blikken als in één beweging naar de kinderbordjes, in de hoop dat daar nog wat te rapen viel. Helaas!
Zo jammer dat foto’s geen geuren en smaken kunnen vrijgeven,… dat zou nog eens revolutionair zijn, want dan hoefde ik jullie niet te overtuigen om dit uit te proberen. En voor diegenen die twijfelen of ze dit wel tot een goed einde brengen: ik heb goed nieuws, iedereen kan dit maken.
Ik maakte dit als voorgerechtje en de hoeveelheden zijn daaraan aangepast. Wil je dit maken als hoofdgerecht, verdubbel dan gewoon de portie.
Ingrediënten voor 4 personen:
350 g schelvisfilet of een andere witvis zoals bijvoorbeeld kabeljauwhaasje, kerstomaatjes
Voor de crumble:
een handvol fijngesnipperde peterselie, een handvol fijngesnipperde bieslook, 1 teentje fijngesnipperde look , 50 g fijngemalen (met de staafmixer) havermout (of paneermeel of panko), 4 el olijfolie, peper, zout
Voor de tomatencoulis:
350 g verse, in blokjes gesneden tomaten , 1 fijngenipperde sjalot, 1 fijngesnipperd teentje look, een handvol fijngesneden basilicum, peper, zout
Bereiding:
- Meng alle ingrediënten voor de crumble goed onder elkaar en bestrijk de vis ermee. Neem een ovenschotel, giet er een beetje olijfolie in en leg de vis erbovenop.
- Zet 20 min. in een voorverwarmde oven van 180°C. Voeg de laatste 10 min. de kerstomaatjes toe
- Intussen maken we de tomatencoulis. Verhit wat olijfolie en fruit sjalot en look aan. Voeg de tomaten toe. Kruid met peper en zout. Voeg de basilicum toe. Laat ong. 5 min. garen op een gemiddeld vuur. Mix glad en haal door een zeef. Houd warm op een heel laag vuur.
- Haal de vis uit de oven en serveer met de tomatencoulis en de kerstomaatjes.
TIP: Heb je veel tomaten in de moestuin, maak dan een grotere portie tomatencoulis en vries de rest in, handig voor een andere keer.
Dit receptje is voedselzandloper proof.
Andere gerechtjes “als het iets meer mag zijn” vind je hier
Andere voorgerechtjes vind je hier
Andere voedselzandloper-gerechtjes vind je hier
8 Reacties