Lente stoofpotje

Lente stoofpotje – www.truitjeroermeniet.be

Jippie, de lente is weer officieel in het land! En wel meteen op gepaste wijze want de zon schijnt! Hebben jullie ook meteen het gevoel dat je er weer helemaal tegenaan kunt door die zonnestralen, de langere dagen, de geur van de lente, de bloesems,…? Het leven kan soms zo simpel zijn…

Om de intrede van de lente op gepaste wijze te vieren, maakte ik dit zalige lente stoofpotje. Eigenlijk was het al een test voor het komende paasfeest. Mijn beide dochtertjes verjaren binnenkort beiden met 3 weken interval en intussen hebben we er hier een gewoonte van gemaakt om hun verjaardagsfeest te koppelen aan het paasfeest. De familie komt op bezoek en we schuiven lekker aan tafel voor het paasmenu. Omdat het leuk is om ook bij je bezoek aan tafel te zitten, vind ik een stoofpotje met kleurrijke, knapperige lentegroentjes ideaal. Je maakt het de dag ervoor zodat alle smaken goed opgenomen zijn en het vlees in je mond smelt. Intussen kan jij lekker meegenieten! Misschien een leuk idee voor jouw paaslunch/-diner?

Ingrediënten voor 4 à 5 personen:

 • 1 grote ui
 • 1 teentje knoflook
 • 1 busseltje primeurworteltjes
 • 1 bussel groene asperges
 • 100 g sluimerwten
 • een 20-tal kerstomaatjes
 • 1 dl witte wijn
 • 400 ml lams- of gevogeltefond
 • sap van 1/2 citroen
 • enkele takjes tijm
 • 1 laurierblad
 • 1 kg lamsvlees in blokjes bv. lamsbout(sneden) (hou je niet van lamsvlees, kies dan voor kalkoen- of rundstoofvlees. Hou er wel rekening mee dat rundstoofvlees iets langer moet pruttelen dan lamsvlees of kalkoenstoofvlees)
 • 1 el bloem
 • zout & peper

Bereiding: Dit gerecht kan je een dag van tevoren maken, de smaken zullen alleen maar beter tot hun recht komen.

 1. Snijd het lamsvlees in blokjes indien dit nog niet het geval is. Kruid met peper en zout.
 2. Bak het vlees aan in boter en schroei het goed dicht. Bestrooi met 1 el bloem. Bak verder tot het vlees een bruin korstje heeft. Voeg de fijngesneden ui en look toe en fruit aan.
 3. Overgiet met de witte wijn en laat de alcohol verdampen. Voeg nu de lams- of gevogeltefond toe en verlaag het vuur.
 4. Laat één uur pruttelen op een lager vuur, tot het vlees gaar is.
 5. Snijd het houtachtig uiteinde van de groene asperges, ongeveer 2 cm. Verwijder de schil van de wortelen met een dunschiller. Je kan de worteltjes in hun geheel laten als ze klein en dun zijn. Zijn het grote wortelen, snijd ze dan in plakjes.
 6. Blancheer de asperges, de sluimerwten en de wortelen afzonderlijk in licht gezouten water (ongeveer 3 min. per groente, hangt af van de grootte van de groenten. Het is wel de bedoeling dat ze lekker knapperig blijven) en laat schrikken onder koud water.
 7. Voeg de beetgare groentjes en de kerstomaatjes nu toe aan het stoofpotje. Kruid indien nodig nog bij met peper en zout. Verwarm het geheel nu gedurende een aantal minuutjes en dien op.
 8. Lekker met krielaardappeltjes.

Andere hoofdgerechten vind je hier

Maken jullie een gerechtje van mij klaar? Leuk! Laat het mij gerust weten of neem een foto en plaats deze op Instagram met #truitjeroermeniet. 

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*