Zalm in kokos-citroenkorstje met wortel

Zalm in kokos-citroenkorstje met wortel – www.truitjeroermeniet.be

Een feestelijk gerechtje waaraan je weinig werk hebt en zo goed als alles op voorhand kan klaarmaken als je bezoek hebt? Daar teken ik voor. Als er één gerecht is waar ik toch altijd een heel klein beetje zenuwen voor heb, dan is het het hoofdgerecht. Meestal kies ik voor een stukje vlees of wild (in het wildseizoen) of voor vis. Daar waar ik mij nooit vragen stel bij de garing, ben ik voor een groter gezelschap stiekem toch altijd een beetje bang dat het vlees of de vis net iets te ver gegaard zal zijn. Sommigen houden ervan om alles goed uit te bakken, ik heb alles heel graag mooi rosé.

Onlangs zaten we hier met een gezelschap vrienden aan tafel en ik koos voor een stukje zalm in kokos-citroenkorstje begeleid van een wortelpureetje en wat paddenstoelen. (Het assortiment van de paddenstoelen is op dit moment gewoonweg zalig en ik las trouwens in de krant dat paddenstoelen zo’n verzadigend gevoel geven. ) Toen ik de bordjes op tafel bracht werd er onmiddellijk gevraagd waar dat alles zo plots vandaan kwam want dat ik helemaal niet zo lang in de keuken geweest was. Ik antwoordde lachend dat de oven het werk voor mij gedaan had. Het wortelpureetje had ik op voorhand gemaakt, de vis ging in de oven en het enige dat ik op het moment zelf nog moest doen was wat paddenstoelen aanbakken.

Persoonlijk vind ik dit gerechtje perfect voor de aankomende feestdagen. Je kan alles op voorhand maken, het bordje oogt mooi en de smaken zijn ongelooflijk lekker.  Wat wil een mens nog meer?

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de zalm in het kokos-citroenkorstje

 • 1 grote graatloze zalmfilet (of zalmhaasje) van ongeveer 600 g
 • 5 el geraspte kokos
 • 50 g fijngemalen havermout of panko of paneermeel
 • 1 teentje look, fijngeraspt
 • sap van 1 citroen
 • 2 el fijngesneden bieslook
 • een 1/2 koffielepeltje kurkuma
 • een snuifje zout en peper
 • olijfolie

Voor het wortelpureetje:

 • 1 kg wortelen
 • 200 g paddenstoelenmix
 • een stukje gember van ongeveer 2 cm
 • 2 dl groentebouillon
 • 2 el kokosroom of alpro soya cuisine
 • een scheutje citroensap
 • peterselie
 • zout, peper

Bereiding:

 1. Meng alle ingrediënten voor het kokos-citroenkorstje met uitzondering van de olijfolie en de zalm in een kommetje.
 2. Snijd de zalm voorzichtig in vier mootjes maar laat ze tegen elkaar liggen Wrijf de bovenkant van de zalm in met wat olijfolie met behulp van een keukenborsteltje. Doe het kokos-citroenmengsel op de bovenkant van de zalm. Neem een ovenschotel, doe er een scheutje olijfolie in, strijk open met een keukenborsteltje en leg de 4 mootjes in de ovenschotel.
 3. Verwarm de oven voor op 180°C.
 4. Intussen maken we het wortelpureetje: schil de wortelen en snijd in stukjes. Doe samen met de gember, de groentebouillon, een scheutje citroensap, een snuifje zout en peper in een kookpot en laat garen op het vuur. Als de wortelen gaar zijn, mix ze dan glad en voeg vervolgens de 2 el kokosroom of alpro soya cuisine toe. Houd warm op een heel laag vuur.
 5. Zet de zalm gedurende ongeveer 10 min. in de oven op 180°C (afhankelijk van de oven maar moet nog wat rosé blijven vanbinnen).
 6. Bak intussen de paddenstoelenmix samen met een teentje look kort aan in wat olijfolie, kruid met peper en zout en bestrooi met wat fijngesnipperde peterselie.
 7. Haal de zalm uit de oven.
 8. Neem een bord, schik er een beetje wortelpuree en paddenstoelen op en leg het stukje zalm erbij.

Maken jullie een gerechtje van mij klaar? Laat het mij zeker weten hier in een reactie of via facebook of  Instagram (#truitjeroermeniet). Vind ik leuk! 

2 Reacties

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*