Kalkoenstoofpotje met wortelen en champignons

Kalkoenstoofpotje met wortelen en champignons - www.truitjeroermeniet.be
Kalkoenstoofpotje met wortelen en champignons – www.truitjeroermeniet.be

Slapeloosheid… heb jij er ook soms last van? Deze nacht was er weer eentje om u tegen te zeggen. Daar waar de hubbie al slaapt als zijn grote teen de matras voelt, lig ik vaak nog uren te woelen en te draaien en veranderen de kleinste futiliteiten ’s nachts soms in ware rampscenario’s. Een mug die een olifant wordt, weet je wel? Op zo’n moment heb ik een heel arsenaal boeken in de aanslag die op mijn nachtkastje liggen. Een slechte gewoonte, ik weet het. Voordeel is dan weer dat het steeds op die momenten is dat ik recepten bedenk, zoals bijvoorbeeld dit kalkoenstoofpotje. Ondanks het feit dat ik eerder een zomer-mens ben, kan ik dan wel weer enorm uitkijken naar stoofpotjes. De kleine oogjes die ik overhield aan deze geweldige nacht, worden dus gelukkig ruimschoots goedgemaakt door de smaken van dit gerecht die ook door mijn huisgenoten heel erg gewaardeerd werden .

TIP 1: Dit gerechtje kan trouwens perfect op de kersttafel als je op het moment zelf niet veel wil doen. (Voor andere feestinspiratie, klik hier)

TIP 2: Liever een feestelijk gevuld kalkoengebraad? Klik hier voor inspiratie.

Ingrediënten:

 • 500 g kalkoenstoofvlees
 • 1 grote rode ui
 • 1 grote teen look
 • 5 wortelen
 • 250 g (kastanje)champignons
 • 2 el tomatenpuree
 • 3 dl gevogelteboillon
 • 1 dl rode wijn (dit kan eventueel ook weggelaten worden)
 • verse tijm
 • verse gember (of indien je dit niet hebt gemberpoeder)
 • 1 laurierblad
 • 1 koffielepel kurkuma
 • cayennepeper
 • zout

Bereiding:

 1. Snipper ui en look fijn. Schil de wortelen. Snijd de wortelen en de champignons in plakjes.
 2. Neem een pan en bak het kalkoenstoofvlees mooi bruin.
 3. Intussen nemen we een grote kookpot en daarin stoven we ui, look, wortelen, en champignons aan.
 4. Voeg het kalkoenvlees aan de groenten toe en overgiet met de bouillon en de rode wijn. Doe de gember in een lookpers en knijp deze uit. Voeg deze toe aan het geheel, net zoals de tomatenpuree, het laurierblad, kurkuma, cayennepeper en een snuifje zout. Laat nog 20 min. sudderen op een gemiddeld vuur met het deksel erop.
 5. Serveer. Lekker met quinoa, couscous of rijst.

Op zoek naar meer feestinspiratie, klik hier

Gerechtje opslaan voor later via pinterest? Klik hier

Maken jullie een gerechtje van mij klaar? Leuk! Laat het mij gerust weten in een reactie of via facebook of  Instagram met #truitjeroermeniet. 

 

31 Reacties

 1. Nele Van Dorpe

  Mmmm…heerlijk! Joepie!!! Wat kijk ik al uit naar het weekend, want dan zal dit gerechtje uitgetest worden! Ik ben er nu al zéker van dat het alweer verrukkelijk zal zijn.

 2. Het water loopt me in de mond…zeker nu ik overgeleverd ben aan ziekenhuiseten.
  Maar zodra we thuis zijn ga ik deze uitproberen.

 3. hier ook veel slapeloze nachten hoor….met ouder worden is dat precies alleen maar erger geworden. Enkel in het weekend lukt het nog wel eens om door te slapen.
  en ja, dit ziet er heerlijk uit…
  liefs

 4. Hoeveel verse gember moet erin? Ik ga dit straks maken, ziet er heerlijk uit 🙂

  • Heel fijn dat je het stoofpotje klaarmaakt. Je hebt een schijfje van ongeveer 2 cm verse gember nodig, deze geeft een lekkere frisse toets. Smakelijk!

 5. Gisteren klaargemaakt, weinig werk en super lekker!!

 6. KARIN GENIE

  Hallo truitje,
  Gisteren stoofpotje klaargemaakt. Aangezien ik geen kalkoenstoofvlees vond in de supermarkt, heb ik het stoofpotje bereid met blokjes kip. Als groenten heb ik voor wortelen, spruiten en kastanjechampigons gekozen. Dit maakt het echt winters. In plaats van rode wijn, heb ik madeira wijn gebruikt. Manlief die helemaal niet gek is op kipgerechten, heeft er met volle teugen van genoten. En dit doet deugd ! Supper gerechtje.

  • Hallo Karin,

   Joepie! Ik ben zo blij dat jullie ervan genoten hebben 🙂 Altijd leuk om de variaties te horen, dat geeft nieuwe ideetjes 😉

 7. Hey! Ziet er super uit! Misschien een domme vraag maar moet er echt kalkoenstoofvlees op de verpakking staan? In de Delhaize zag ik wel kalkoenblokjes liggen, en ik twijfelde … Al mercikes! Groetjes

 8. Wij hebben het gerecht uitgeprobeerd en ja hoor, het staat op onze favorieten lijst. Komt zeker terug op tafel. Danku!!!

 9. verschorren martine

  Hallo Geertrui, onlangs het stoofpotje gemaakt en het was overheerlijk 🙂
  Zal zeker nog vaak terug keren op de tafel.
  Dank voor de heerlijke receptjes.

 10. Recept is prima. Dacht eerst dat groenten te gaar zouden worden, maar is niet zo. Wel nog extra kruiden toegevoegd: oregano, koriander en piment. Ik volg je blog!

 11. Jeannine

  Hey Geertrui, ik kwam verleden week toevallig door wat te googelen naar een recept voor een kalkoenstoofpotje op je site , zaterdag heb ik het dan klaargemaakt en gisteren met het hele gezin lekker van gesmuld .Superlekker ! Ik heb nog lekkere dingen zien staan,ik ga je blog vanaf nu regelmatig komen bezoeken.Groetjes.

 12. Katrien

  Hallo,

  Ik wou vanavond een kalkoenstoofpotje maken en kwam bij het zoeken op je site.
  Wat ik niet versta is dat het ene kalkoenstoofpotje 25min nodig heeft en bv bij SOS piet spreken ze van 1u tot 1,5u pruttelen… Hoe weet je zeker dat het vlees niet taai zal worden door te lang opstaan?

 13. Beste, dit recept is voor hoeveel personen?

 14. Els De Jong

  Dag Trui,
  Ik zou dit stoofpotje willen maken met Kerstdag. Ben nogal vlug gestresseerd en dit kan ik op voorhand maken 🙂 Voor hoeveel personen is dit recept berekend ?
  We zijn met 7 dus misschien alles dubbel tellen ?
  Bedankt.
  Groetjes,
  Els

 15. Emilienne

  Al een paar keer gemaakt en was telkens super lekker.

 16. Vanessa

  Eergisteren klaargemaakt, superlekker. Ik heb wel haverroom en het sap van 1 citroen toegevoegd om het wat romiger te maken enerzijds en het zure aspect beetje naar voor te brengen in evenwicht met het zoete van de wortelen en de tomatenpuree.

 17. Decrock Christine

  Hier ook al een paar keer klaar gemaakt. Is super lekker. Hier zowiezo heel veel kip en kalkoen klaar gemaakt. Bedankt voor het recept Trui.

  • Dankjewel Christine, dat is heel fijn om te horen. Er zal sowieso nog vaak kip/kalkoen aan bod komen want ik hou er ook enorm van. Fijne dag!

 18. Jan Binnemans

  Hallo, had eerder deze week vrienden op bezoek voor een etentje.Heb jouw recept gemaakt met een eigen toets…Ik heb kipfilets en gerookte spekblokjes gebruikt. Extra nog wat pompoenblokjes en kleine zilveruitjes toegevoegd. Heb er ovenaardappeltje bij geserveerd. Enkel maar complimenten gehad die avond. Bedankt !!

  • Jan, lijkt me zalig! Wat doet me dat plezier. Leuk als het in de smaak valt bij je gezelschap. Heel erg Bedankt om het mij te laten weten en nog een fijne avond.

 19. Super eenvoudig en heel erg lekker. Het werd gesmaakt door de hele familie, 3 generaties hebben gesmuld.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*