Crème brûlée van asperges

Crème brûlée van asperges - www.truitjeroermeniet.be
Crème brûlée van asperges – www.truitjeroermeniet.be

Zoet of hartig? zo heeft iedereen zijn voorkeur. Persoonlijk ben ik geen echte zoetekauw maar een liefhebber van alles wat hartig is. Bovendien kijk ik elk jaar uit naar de start van het aspergeseizoen.  Asperges à la flamande of met een hollandaisesaus heeft iedereen vast al eens gemaakt of gegeten op restaurant. Ik wilde eens iets anders.

Asperges en crème brûlée hebben al lang geen introductie meer nodig, maar als je die twee nu samen brengt… Het was het proberen waard en het resultaat was echt heel geslaagd. Het is een receptje dat ongeveer 20 min. in beslag neemt en je kan het op voorhand klaarmaken. De smaak van de asperges komt goed tot zijn recht en afgewerkt met een dun laagje parmezaan dat zorgt voor de knapperige toets. Ik weet zeker dat dit hapje/voorgerechtje er nog fans bijkrijgt. Misschien iets om dit weekend uit te proberen?

Fijn weekend allemaal!

Ingrediënten voor 4 potjes:

8 witte asperges (hoeven niet de dikste te zijn), 1 ei, 2,5 dl room (30%) , 1 citroen, 1 teentje look, 80 g parmezaanschilfers, 40 g fijngemalen parmezaanse kaas, zout, peper

Bereiding:

1. Verwarm de oven voor op 180°C.

2. Schil de asperges en kook ze gedurende een 5-tal minuten in een pan met water waaraan je het sap van een 1/2 citroen toevoegt.

3. Haal de asperges uit de pan en dep droog met huishoudrol. Snijd de kopjes eraf en leg deze even apart.

4. Doe het overige gedeelte van de asperges in de blender en voeg het ei, de room, het sap van een 1/2 citroen, 1 teentje look, zout en peper toe. Mix fijn. Proef even of alles genoeg doorsmaakt en kruid bij indien nodig. Giet het geheel door een zeef en duw goed door. Het is de bedoeling dat enkel het draderige van de asperges in de zeef achterblijft.

5. Neem 4 ovenschaaltjes en bedek de bodem met parmezaanschilfers. Giet hierover het mengsel van de asperges.

5. Giet 2 cm water in een braadslede en zet de ovenschoteltjes erin. Zet gedurende 20 min in een oven op 180°C. Laat afkoelen en bestrooi vervolgens met een heel dun laagje fijngemalen parmezaan. Gratineer dit laagje met een gasbrandertje voor crème brûlée of zet ongeveer 1 min. bovenaan in de oven onder de grill.

6. Dien op in de potjes en dresseer de aspergekopjes erbovenop.

Smakelijk!

Andere hapjes vind je hier

Eén reactie

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*