Pladijs met spekcrumble en chips van savooikool: Foodsaverchallenge

Pladijs met spekcrumble en chips van savooikool
Pladijs met spekcrumble en chips van savooikool

Koken met restjes, het kan! Restjes worden nog al te vaak weggegooid. Thuis omdat we teveel gekocht hebben of producten uit het oog verliezen (o ja, dit overkomt mij ook), in winkels omdat ze er niet zo mooi uitzien, op restaurants,… terwijl je er eigenlijk, mits een beetje inspiratie, toch een nieuw en lekker gerechtje mee kan bereiden én het hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn.

Om dit thema onder de aandacht te brengen werd een initiatief opgestart door Rekub (een pop-up restaurant in Antwerpen waar enkel gekookt werd met restjes en waarmee ze wilden bewijzen dat dit nog lekker is ook) en Foodsaver (producent van vacuümmachines)  waarbij foodbloggers uitgedaagd worden om een lekker gerecht te bedenken met restjes.

Ik kreeg volgende ingrediënten toegewezen: spek, pladijs, savooikool, peterselie en paksoi (lijkt qua smaak op Chinese kool). Ik moet zeggen dat ik toch even in het haar gekrabd heb bij het zien van deze combinatie. Niet onmiddellijk alledaags. Het stimuleert echter wél de creativiteit want het moet nu eenmaal tot een resultaat leiden, en dan nog liefst een lekker. Vis is vis, met de pladijs kon ik dus niet veel verkeerd doen, en het spek deed me onmiddellijk aan een crumble denken. De savooikool en de paksoi was een ander paar mouwen. Uiteindelijk kwam ik op het idee om de paksoi een licht Aziatisch accent te geven en van de savooikool kon ik chips maken. Tegenwoordig worden chips gemaakt van alle groenten, ze zijn heel erg lekker én nog gezond ook. Uiteindelijk was ik erg tevreden over het resultaat én over de smaak. Nu is het afwachten wat de organisatoren van mijn inzending vinden ;-).

Ingrediënten voor 2 personen (voor dit recept werd gekookt met restjes. Probeer je dit recept uit en heb je nog groente over, blancheer ze dan even en vries de rest in of maak er de dag erna een ander gerechtje mee zoals een lekkere winterse stamppot):

 • 300 g pladijsfilet
 • Een dikke snede gezouten spek
 • Een klein sneetje geroosterd volkorenbrood
 • Savooikool
 • Paksoi (indien je dit niet vindt, kan je dit vervangen door Chinese kool, gemakkelijk te vinden en de smaak is gelijkaardig)
 • 1 sjalot
 • 2 cm gember, fijngesnipperd (gemakkelijk te doen met de lookpers)
 • 1 teentje look, fijngesnipperd met de lookpers
 • Een paar takjes peterselie
 • Sap en zeste van een ½ citroen
 • ½ koffielepel soyasaus
 • Zout & peper
 • Olijfolie

Bereiding:

 • Maak de crumble: Bak het spek aan in een pan en laat vervolgens afkoelen. Rooster een klein sneetje volkorenbrood. Mix spek en volkorenbrood fijn in de blender tot je een crumble bekomt.
 • Leg de pladijs in een ovenschotel en overgiet met wat olijfolie, peper en zout. Zet 15 à 20 min. in een voorverwarmde oven van 180°C (naargelang de oven).
 • Doe de savooikoolbladeren in grote stukken, leg op een bakplaat, wrijf wat olijfolie over de bladeren en kruid met wat peper en zout. Zet ze de laatste 7 min. bij in de oven zodat ze kunnen drogen en zich omvormen tot krokante chips.
 • Intussen snijden we de paksoi in repen. Stoof sjalot en look aan en voeg de paksoi toe. Bak heel kort aan in olijfolie. Kruid met peper. Voeg gember, citroensap en soyasaus toe. Voeg de peterselie toe. Roer nog even om en zet het vuur uit.
 • Dresseer de paksoi op een bord. Leg hierop de pladijs. Bovenop de vis strooien we wat spekcrumble. Druppel de saus waarin de paksoi aangestoofd werd rond de vis. Werk af met wat citroenzeste. Dien op met de chips van savooikool.

Pladijs_foodsaverchallenge

4 Reacties

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*