Thaise kippensoep

Thaise kippensoep - www.truitjeroermeniet.be
Thaise kippensoep – www.truitjeroermeniet.be

Al van kindsaf behoorde kippensoep tot mijn lievelingssoepen. Er ging bij ons thuis geen dag voorbij zonder soep en als het kippensoep was, dan sprong ik een gat in de lucht. Mijn mama was wel altijd bezig met een of andere kip af te koken om een heerlijke, verse bouillon te maken want bouillonblokjes, daar deed ze liever niet aan mee. Ik laat dat gedeelte weliswaar meestal aan mij voorbijgaan en vind die bouillonblokjes of gevogeltefond heel handig. Daar waar ik vroeger de voorkeur gaf aan traditionelere kippensoep, ben ik nu wèg van Thaise kippensoep. Thaise kippensoep of Tom Kha kai verenigt heel wat van mijn favoriete smaken: citroengras, kokosmelk, kip en koriander. Het leuke aan dit gerecht is dat het eigenlijk een maaltijdsoep is en dat je dus in heel korte tijd aan tafel kan. Fris door het citroengras, romig door de kokosmelk en licht pittig door het chilipepertje. Een aanrader!

Ingrediënten voor 4 personen:

300 g kipfilet, 1 l kippenbouillon, 250 ml kokosmelk, 1 sjalot, 1 teentje look, 2 cm verse gember, 3 stuks citroengras, 1 rood chilipepertje, 1 el groene currypasta, 2 lente-uitjes, een handvol koriander, 75 g sojascheuten, sap van een 1/2 citroen of 1 limoen

Bereiding:

  1. Snijd de kipfilet in kleine reepjes en kruid met wat peper en zout. Snipper sjalot en look fijn. Rasp de gember, snijd het chilipepertje en de lente-uitjes in de lengte fijn. Kerf de uiteinden van het citroengras in.
  2. Fruit sjalot, look, gember, citroengras en het chilipepertje kort aan in olijolie. Blus met de kippenbouillon, de kokosmelk en het citroensap. Voeg 1 el currypasta toe en laat 20 min. pruttelen op een gemiddeld vuur.
  3. Haal na 20 min. het citroengras uit de soep.
  4. Voeg nu de kippenreepjes toe. Laat nog 10 min. verder pruttelen.  Voeg de sojascheuten toe, laat 2 min. garen (zo blijven ze lekker knapperig) en zet het vuur af.
  5. Neem soepkommetjes en serveer de soep erin. Bestrooi met de fijngesneden lente-uitjes en de koriander.

TIP: Hou je niet van sojascheuten, laat ze dan gewoon weg.

Dit gerecht is voedselzandloper proof

Andere soepen vind je hier

 

 

3 Reacties

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*