Hartige pancakes van wortel en ricotta

Hartige pancakes van wortel en ricotta - www.truitjeroermeniet.be
Hartige pancakes van wortel en ricotta – www.truitjeroermeniet.be

Werelddierendag vandaag. Tot voor kort zou ik het zelfs niet geweten hebben, omdat we doodeenvoudig geen huisdieren hadden. Ik vertelde jullie een aantal weken geleden al als inleiding bij de gyros van kalkoen dat hier een schattige kat gestrand was… met alle gevolgen vandien. Welnu, Bas is hier nog steeds en maakt intussen volledig deel uit van het gezin. De hubbie was ertegen dat de kat binnen zou slapen… maar met drie vrouwen op zijn dak, kon hij niet anders dan zwichten. De kat slaapt sinds gisteren binnen. Ik kon het niet meer over mijn hart krijgen om het beestje uit zijn slaap te rukken ’s avonds en hem op het terras te sturen. Daar sliep hij in de kussens van de tuinstoelen. Totaal niet wetende wat hij ervan zou maken in de keuken hebben we onze voorzorgen genomen, stoelen naar de living versleurd uit vrees voor kattenhysterie. Het leek even of ik er terug een baby bijhad want ik liet er mijn slaap voor. ’s Nachts meermaal gaan luisteren of hij niet miauwde… De hubbie opperde nog of ik geen babyfoon wilde installeren, helemaal schertsend natuurlijk, maar ik zei dat het misschien een goed idee was. De blik die ik toen kreeg, was goud waard. Om een lang verhaal kort te maken, Bas heeft ons uiteindelijk om 7u uit ons bed gemiauwd want de gekochte kattenbak is iets dat hem nog steeds vreemd is. Helemaal uitgerust waren we deze morgen ;-). Ik ben dan maar in de keuken gedoken om een hartige en gezonde versie van pancakes uit te proberen. Jullie zullen intussen wel al doorhebben dat ik van zowat elk zoet gerecht een hartige versie probeer te bedenken. Tussen de nachtelijke wandelingen door, probeerde ik deze hartige pancakes van wortel en ricotta in gedachten samen te stellen. Tot mijn grote vreugde zijn ze super goed gelukt en echt zooooo heerlijk, om duimen en vingers bij af te likken. Ze zijn een heerlijk ontbijt of vieruurtje. Ook heerlijk voor kinderen.

Ingrediënten:

300 g wortelen, 200 g ricotta, 3 grote eieren, 2 cm verse gember, 7 el fijngemixte havermout (kan ook met bloem natuurlijk), 1 koffielepel bakpoeder, sap van 1 citroen, zout, peper, een snuifje cayennepeper

Bereiding:

  1. Schil de wortels en snijd in schijfjes. Snijd de gember in blokjes. Kook de wortelen de gember samen gaar in licht gezouten water. Giet het overtollige vocht weg en mix glad. Laat even afkoelen.
  2. Meng de ricotta met de afgekoelde wortelpuree, de eieren, de fijngemixte havermout, het citroensap, het bakpoeder, zout, peper en een snuifje cayennepeper.
  3. Neem een pan en verhit wat olijfolie. Neem ongeveer 2 el van het beslag (neem zeker niet meer want anders zijn de pancakes te groot en scheuren ze gemakkelijk. Let wel, de eerste zal waarschijnlijk mislukken, net zoals dit vaak het geval is bij pannenkoeken.) Bak op de pan zoals je pancakes zou bakken op een gemiddeld vuur. Zorg dat het vuur niet te hoog staat. (Mijn fornuis gaat tot stand 9 en ik bak ze op stand 5). Draai pas om als de onderkant echt stevig genoeg is. Laat de andere kant nog kort even bakken en dien op.

TIP: Je kan de ricotta ook perfect vervangen door geitenkaas, geeft iets meer karakter.

Andere ontbijtideetjes vind je hier

 

8 Reacties

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*