Panzanella

Panzanella - www.truitjeroermeniet.be
Panzanella – www.truitjeroermeniet.be

Een aantal keer per week komt bij ons thuis de bakker langs. Lekker gemakkelijk en het werkt prima voor ons, zo niet zouden we ’s morgens meer dan eens voor een lege broodtrommel staan. Mijn kinderen zijn helemaal verkikkerd op lekker vers en mals brood en op de dagen dat er vers brood is, zijn ze er als de kippen bij om al een paar sneden, zonder beleg, uit de zak te halen vóór etenstijd, alsof ze in geen week te eten gekregen hebben. Als er nog brood over is van de dag ervoor, en ik hen daarop wijs, stoot ik op plaatselijke doofheid. Zo komt het wel eens voor dat we een paar sneden “oud” brood bij elkaar kunnen vergaren. En nee, die gooien we niet weg, want met dit ouder brood kan je een heerlijke Panzanella maken. Panzanella is een Toscaanse broodsalade, gedrenkt in wat olijfolie, sappige tomaten en op smaak gebracht met komkommer, kruiden en een lekkere vinaigrette. Je kan natuurlijk variëren en ingrediënten naar smaak toevoegen. Reden genoeg om dat brood wat ouder te laten worden?

Ingrediënten voor 4:

Een aantal sneden oud brood (stokbrood of ciabatta kan ook), 24 kerstomaatjes, 2 grote rijpe tomaten, 1 grote rode ui, ½ komkommer, basilicum, bieslook, olijfolie, balsamico, zout (fleur de sel), peper.

Bereiding:

  1. Eerst snijden we de groeten: de ui in ringen en de komkommer in blokjes. Halveer de kerstomaatjes. Snijd de grote tomaten in partjes.
  2. Breek het brood in stukken en leg in een slakom. Overgiet met olijfolie én balsamico zodat het brood nét doordrenkt is. Schep voorzichtig om. De fijngesneden groenten gaan bij het brood. Als laatste voegen we de verse kruiden (basiliucum en bieslook) toe en bestrooi met peper en zout. Voeg nog een paar druppeltjes balsamico toe.
  3. Kan onmiddellijk gegeten worden maar het is nog lekkerder als je dit even laat afkoelen in de koelkast.

Andere gerechten in een handomdraai vind je hier

 

 

4 Reacties

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*