Hapje van komkommer, feta, Serrano ham en rucolavinaigrette

Hapje van komkommer, feta, Serrano ham en rucolavinaigrette - www.truitjeroermeniet.be
Hapje van komkommer, feta, Serrano ham en rucolavinaigrette – www.truitjeroermeniet.be

In onze familie zijn hapjes zo’n beetje wat tapas voor de Spanjaarden zijn. Heilig en onmisbaar dus. Dat kan gaan van ingewikkelde hapjes die uren werk vergen maar dan achteraf zo’n voldoening geven tot hapjes die klaar zijn in vijf minuten. Eenvoudig of niet, geen weekend zonder hapjes. Zo jammer dat we niet al jaren die hapjes ergens gearchiveerd hebben, we zouden gerust een 20-delige reeks aan hapjeskookboeken kunnen uitgegeven hebben. Ik geloof dat dit ook niet bij mijn generatie zal stoppen want als mijn dochters op vrijdagavond hun boekentas in een hoek van de keuken gooien, roepen ze al : “Joepie, weekend, een aperitiefje met een hapje?” Op mijn nachtkastje ligt zelfs een notitieschriftje want de beste ideeën komen vaak ’s nachts als ik weer eens niet kan slapen. Als ik ze dan niet opschrijf, ben ik ’s morgens alles vergeten. Voor dit snelle en gezonde hapje combineerde  ik een aantal van mijn favoriete smaken: Serrano ham, komkommer, feta en rucolavinaigrette. Een zeer geslaagde combinatie bleek. Misschien een hapje dat een van de komende weekends op jullie tafel zal verschijnen?

Ingrediënten voor 4:

150 g fetakaas, 1 komkommer, 7 sneden Serrano ham, een scheutje citroensap.

Voor de rucolavinaigrette: een groot hand rucola, 1 teentje look, 5 el olijfolie, 2 el witte balsamicoazijn, peper en zout. Indien te zuur naar jouw zin, kan je er altijd een klein lepeltje honing aan toevoegen.

Bereiding:

  1. Snijd de feta in kleine blokjes. Schil de komkommer en snijd eveneens in kleine blokjes. Meng wat citroensap en een scheutje olijfolie onder de komkommer. Versnipper de Serrano ham.
  2. Voeg alle ingrediënten voor de rucolavinaigrette samen in een blender en mix glad.
  3. Neem een serveerring en schik hierin een laagje fetablokjes. Duw heel goed aan zodat het torentje straks niet uit elkaar valt. Hierboven komen de komkommerblokjes. Duw opnieuw goed aan. Eindig met de Serrano ham. Serveer met de rucolavinaigrette.

Andere hapjes vind je hier

3 Reacties

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*