Laagjes van Halloumi met tomaat, courgette en pijnboompitten #handomdraai

Laagjes van Halloumi met tomaat, courgette en pijnboompitten – www.truitjeroermeniet.be

Halloumi is “hot”. Je kan geen magazine meer openslaan of deze Cypriotische kaas van schapen- en geitenmelk valt wel ergens te bespeuren. Persoonlijk ben ik een grote fan omwille van de zoute smaak en de vaste structuur. Ideaal om even te bakken op de pan of te gebruiken in de oven of de grill als smeltkaas. Ook dan blijft de structuur relatief vast.

Jaren geleden, toen we nog kinderloos waren, verbleven we op Cyprus. Op een ochtend waren we voor het ontbijt in een klein, pittoresk dorpje in het Troödosgebergte. We kregen toen deze heerlijke Halloumi voorgeschoteld, in combinatie met olijven, tomaten en gevulde vijgenbladeren. Dat typische ontbijt heeft me toen zo gesmaakt, het is me altijd bijgebleven. Ik ben dan ook blij dat Halloumi tegenwoordig terug te vinden is in zo goed als elke supermarkt. Vandaag een gerecht in een handomdraai op het menu: laagjes Halloumi met tomaat, courgette en pijnboompitten. Snel, makkelijk en o zo lekker!

Ingrediënten:

4 (langwerpige) tomaten, kerstomaten, 2 courgettes, 1 verpakking halloumi, 1 teentje fijngesnipperde knoflook,  pijnboompitten, peper en zout, balsamico-azijn, olijfolie, verse kruiden.

Bereiding:

1. Verwarm de oven voor op 180°C.

2. Snijd de courgette, de tomaten en de halloumi in de lengte in dunne plakken. De kerstomaten laten we in hun geheel.

3. Neem een grote braadslede. Leg hierin de courgetteplakken. Besprenkel met olijfolie, voeg knoflook, peper en zout toe. Zet ongeveer 20 min. in de oven. Voeg na 10 min. de plakjes tomaat en de kerstomaatjes toe en kruid opnieuw. De pijnboompitjes zetten we in een kommetje apart bij in de oven.

4. De halloumi bakken we intussen een 5-tal minuten op de grillpan of onder de grill in de oven. Een 2-tal minuutjes aan elke kant op de pan kan ook.

5. Nu maken we laagjes. Onderaan komen 2 plakken courgette naast elkaar, daarbovenop de schijfjes tomaat. Herhaal dit 1 maal. Als laatste leggen we een laagje halloumi. Zet vast met een prikkertje. Giet een paar druppeltjes balsamico over de halloumi. Schik de kerstomaatjes erop of errond en werk af met de pijnboompitten en wat versnipperde verse kruiden (ik gebruikte o.a. verse oregano).

Andere gerechten in een handomdraai vind je hier

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*