Lenterolletjes op wijze van Quyên

Lentrerolletjes op de wijze van Quyên - Truitjeroermeniet.be
Lentrerolletjes op de wijze van Quyên – Truitjeroermeniet.be

Jaren geleden werd bij ons in het dorp voor het eerst “Week van de Smaak” georganiseerd. Het thema van de avond was toen “hapjes” en daarvoor hadden ze een aantal topchefs uitgenodigd die allen, op een of andere manier, iets met Wichelen te maken hadden. Onder deze chef-koks was toen de Viëtnamese Quyên aanwezig, die iedereen vast en zeker kent. Ze kwam als Viëtnamees meisje in Wichelen terecht, groeide hier op  en haar restaurant “Little Asia” in Brussel is een vaste waarde. Haar recepten kan je ook terugvinden in het culinaire tijdschrift op de website van Njam!

Die avond maakte ze voor de gasten lenterolletjes, fris en licht. En haar recept wil ik heel graag met jullie delen, al maakte zij ze met rundvlees en probeerde ik de versie met zalm uit. Ze zijn een perfect hapje op een warme dag of een lekker voorgerechtje. Ze worden koud geserveerd met een vinaigrette van vissaus, die heel veel gebruikt wordt in de Viëtnamese keuken. Deze is fris, licht pikant en zoetzuur.

Ingredienten voor 20 stuks:

20 rijstvellen (te koop bij Delhaize), 100 g zalm, citroengraspasta (te koop in de supermarkt), 1 grote ui, 1 el vissaus, 100 g rijstvermicelli (gaargekookt en uitgelekt), 20 slablaadjes, 1 bosje munt, 1 bosje koriander, 100 g sojascheuten, 1/2 komkommer, 1 el olijfolie, snuifje zout, peper en suiker

Ingredienten voor de vinaigrette van vissaus:

200 ml water, 40 g rietsuiker, 1 citroen, 2 teentjes look, 1/2 rood pepertje, 1 el vissaus

Bereiding lenterolletjes:

1. Snipper de ui. Verhit wat olijfolie en fruit de ui. Voeg de citroengraspasta toe. Kruid met vissaus, zout, peper en suiker.

2. Snijd de zalm in reepjes.

3. Was en droog de sla. Snijd de komkommer in reepjes. Was de sojascheuten.

3. Verhit water in een komt. Dompel één voor één de vellen rijstpapier in het hete water en leg vervolgens één voor één naast elkaar open op een doek. Beleg elk rijstvel met een slablad, een schepje ui met citroengraspasta, de vermicelli, de zalm, de sojascheuten en de komkommer. Eindig met de kruiden en rol op.

4. Serveer met de vinaigrette van vissaus.

Bereiding vinaigrette:

1. Breng het water aan de kook en los hierin de  suiker op. Laat 10 min. op een zacht vuurtje trekken en laat afkoelen.

2. Hak de knoflook en het rode pepertje fijn en roer door het suikerwater. Voeg vissaus en citroensap en zet koel weg.

 

Andere hapjes vind je hier

 

 

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*