Bloemkoolschotel met ham en ei voor het hele gezin

bloemkoolschotel met ham en ei - www.truitjeroermeniet.be
bloemkoolschotel met ham en ei – www.truitjeroermeniet.be

Wij hebben er net een paar dagen Nederland opzitten. We trokken naar het idyllische kustdorpje Hellevoetsluis, een dertigtal kilometer onder Rotterdam. De toeristische gidsen spreken van “Hollandse heerlijkheid” als ze het over deze streek hebben en dat kan ik ten volle beamen. Alles lijkt zo uit een bouwdoos gestapt. Gezelligheid, overal waar je kijkt. Adembenemende vergezichten, gecombineerd met een prachtige haven, pittoreske pleintjes,… Ik kan het iedereen aanbevelen. Van ’s morgens met de voetjes in het zand en “zeer uitgelaten” kindjes. We hebben ons op gastromisch vlak ook een paar dagen laten dienen, wat ook zalig was. Een keertje helemaal niets doen.

Een kleine impressie:

unnamed

Intussen zijn de batterijen weer opgeladen en dat doe ik door een kindvriendelijk gerecht op het menu te zetten. Niets ingewikkeld vandaag maar wel een ovenschotel die zeker in de smaak zal vallen, ook bij jullie kleine rakkers. Bloemkool, hamblokjes en eitjes … Opgelet dat de eitjes niet uit de schotel verdwijnen door kleine vingertjes alvorens hij in de oven gaat, hier moet ik in ieder geval steeds uitkijken. Bovendien kreeg iedereen hier zijn eigen ovenschoteltje en dat maakte de kinderen nog zo blij.

Ingrediënten voor 4 personen:

1 grote bloemkool, 300 g hamblokjes, 4 eitjes, 50 g boter, 50 g bloem, 2,5 dl alpro soya cuisine, 30 g parmezaanse kaas, een handvol gemalen kaas, 2,5 dl kookvocht van de bloemkool, 1/4 bouillonblokje, nootmuskaat, peper, zout,

Bereiding:

1. Verwarm de oven voor op 180°C.

2. Kook de eitjes hard en pel ze. Snijd ze vervolgens doormidden en zet even weg.

3. Kook de bloemkoolroosjes gaar (ze mogen nog licht knapperig zijn) in licht gezouten water. Giet het vocht niet weg, dit hebben we nog nodig voor de bechamelsaus.

4. Maak de bechamelsaus: smelt de boter, voeg bloem toe, neem van het vuur en roer een aantal minuten goed om met een garde. Zet terug op het vuur en voeg geleidelijk de alpro soya toe onder voortdurend roeren met de garde. Voeg vervolgens 2,5 dl van het bloemkoolvocht toe en roer opnieuw goed om. Tot slot voegen we de parmezaanse kaas toe en we kruiden het geheel af met het verkruimelde stukje bouillonblokje, nootmuskaat, peper en zout. Indien de saus te dik zou zijn, kan je nog wat bloemkoolvocht bijvoegen. Roer nog eens goed om.

5. Neem één grote ovenschotel of 4 kleine ovenschoteltjes. Schik hierin de bloemkoolroosjes. Leg daarbovenop de hamblokjes. Overgiet met de bechamelsaus en schik de halve eitjes in de ovenschotel. Werk af met wat gemalen kaas.

6. Schuif een 5-tal minuutjes in de oven tot je een goudbruin korstje krijgt.

Smakelijk!

Andere kindvriendelijke gerechten vind je hier

Naar overzicht recepten

 

 

 

 

6 Reacties

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*