Hartige havermout met rode ui, zongedroogde tomaatjes en paprika

Hartige havermout met rode ui, zongedroogde tomaatjes en paprika - www.truitjeroermeniet.be
Hartige havermout met rode ui, zongedroogde tomaatjes en paprika – www.truitjeroermeniet.be

Gedaan met de ellenlange ontbijtbuffetten, de omeletjes op maat, het spek, de warme groenten, de koffiekoeken, de sapjes, de glaasjes cava…

Het ontbijt thuis en de bijhorende routine hernemen hun gang. De boterhammen en de kommetjes havermout worden weer bovengehaald. De havermoutvlokken met fruit (blauwe bessen, banaan) en eventueel een stukje chocolade, aangevuld met wat zaden, zijn bij velen onder jullie al ingeburgerd. Havermout kan je zoet eten zoals deze versie met kokosmelk, banaan, frambozen en blauwe bessen , maar hartige havermoutversies zijn minstens even lekker (ze genieten zelfs mijn voorkeur) en kunnen gegeten worden als ontbijt maar evenzeer als lunch. Deze havermout met rode ui, zongedroogde tomaatjes en paprika valt zeker in de smaak.

Ingrediënten voor 2 personen:

80 g havermout, 1 rode ui, een 25-tal kerstomaatjes om zelf zongedroogde tomaatjes te maken of 1 doosje aangekochte halfzongedroogde tomaatjes (bv sud’n sol), 1 teentje look, 1 paprika, 1/2 rode peper, Italiaanse kruidenmix of gedroogde kruiden zoals tijm, basilicum, oregano,…, olijfolie, water.

Bereiding:

1. Begin met het maken van de zongedroogde kerstomaatjes. Indien je een doosje koopt, kan je deze stap overslaan. Verwarm de oven voor op 90°C. Snijd de kerstomaatjes doormidden en leg in een ovenschaal. Overgiet rijkelijk met olijfolie en de gedroogde kruiden en voeg de fijngesnipperde look toe. Laat 2 u zacht worden op 90°C met de ovendeur op een kier.

2. Ongeveer 15 min. voordat de zongedroogde tomaatjes gaar zijn, snijden we de rode ui in ringen, de paprika in reepjes en de rode peper in fijne rondjes.

3. Verhit olijfolie in een pan en fruit de ui. Zet even weg. Bak nu de paprika en de rode peper gaar. Als deze gaar zijn, voegen we de rode ui terug toe en zetten dit op een laag vuur om warm te houden.

4. In tussentijd gieten we de havermout in een kookpot. Voeg water toe tot de havermout net onder staat. Zet op een gemiddeld vuur tot het water opgeslorpt is (na ongeveer 2 à 3 minuten). Neem van het vuur, voeg een scheutje olijfolie toe en kruid met peper en zout.

5. Haal de zongedroogde tomaatjes uit de oven.

6.  Meng de ui, de paprika, de rode peper en de zongedroogde tomaatjes onder de havermout. Voeg ook een aantal eetlepels van de olijfolie uit de ovenschaal (die nu goed vermengd is met de kruiden) aan de bereiding toe. Kruid met peper en zout naar smaak. Schik mooi op een bord.

Heerlijk!

Andere ontbijtideetjes vind je hier.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*