Varkenswangetjes

Varkenswangetjes - truitjeroermeniet.be
Varkenswangetjes – truitjeroermeniet.be

 

Ok, ok, de veertig vleesloze dagen zijn begonnen, maar dit is nog een gerechtje van twee weken terug. Als ik eerlijk ben, zou ik ook moeilijk de volle veertig dagen zonder vlees kunnen. Wat ik wel wil inlassen is één tot twee veggiedagen per week, en die gerechtjes wil ik ook graag met jullie delen. Vandaag dus nog niet want ik heb een heerlijk recept van varkenswangetjes voor jullie.

Toen ik twee weken geleden bij mijn ouders de kinderen ging ophalen, wist ik het al. De heerlijke geuren kwamen mij al tegen waardoor het water me onmiddellijk in de mond kwam. De varkenswangetjes van mijn mama, daar zou ik een moord voor doen. Ze steekt er, zoals altijd als ze kookt, al haar tijd en liefde in. Ik was des te blijer die dag, want ik had er net een mindere dag opzitten en had weer eens dubbel zoveel tijd doorgebracht in de auto dan normaal. Mijn frustraties smolten hierbij als sneeuw voor de zon.

Ingrediënten voor 4 personen:

1 kg varkenswangetjes, 1 flesje donker bier (hier werd kasteelbier gebruikt), 3 versnipperde sjalotjes, 1 teentje look, 150 g kleine champignons, kruidentuiltje: een theebuiltje gevuld met 4 kruidnagels, 4 fijngestampte jeneverbessen, 1 steranijs, een paar peperbolletjes, 2 el bloem, 2 dl kalfsfond, 2 el veenbessengelei, 1,5 el azijn, 0,5 el balsamico, 1 à 2 el honing of agavesiroop (naar smaak), peper en zout

Bereiding:

1. Bruin de varkenswangetjes.

2. Bak de sjalotten en de look mee en overstrooi het geheel met de bloem.

3. Voeg de kalfsfond toe en laat 10 min. garen op een lager vuur.

4. Voeg na 10 min. het bier en het theebuiltje met de kruiden toe en laat nu 1 u garen op een laag vuur.

5. Voeg na 1 u azijn, balsamico, honing en de gelei toe. Laat nu nog minstens 30 min. verder garen op een laag vuur tot de varkenswangetjes echt gaar zijn.

6. Verwijder het theebuiltje. Bak de champignon in een afzonderlijk pannetje en voeg ze toe aan het geheel.

7. Serveer met groenten naar keuze. Hier werden de wangetjes geserveerd met wat rauw witloof met granaatappelpitjes en knolserderpuree zonder aardappelen.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*