Falafel met zoete aardappel en dressing van zure room

Falafel met zoete aardappel - www.truitjeroermeniet.be
Falafel met zoete aardappel – www.truitjeroermeniet.be

Vandaag vliegen we er in met een vegetarisch gerecht, maar eentje waarbij je het bijna niet merkt. Zelf vind ik een dagje veggie in de week meer dan ok. Ook al is mijn bereik beperkt, en mijn impact nietig, toch willen we niemand voor het hoofd stoten in deze 40 dagen zonder vlees. Jeroen Meus heeft menig kritiek moeten slikken met zijn Vlaamse klassiekers midden in deze periode en door het feit dat hij nu net 1 maart uitgeroepen heeft tot Nationale Stoofvlees-frietdag, terwijl hij het eigenlijk alleen maar goed bedoelde. De gemoederen zijn intussen bedaard en alles is weer peis en vree. Zo ook in onze keuken.

Ik maakte eenvoudige in de oven te bereiden falafels, gecombineerd met zoete aardappel en een heerlijke dressing met zure room. Falafels worden gemaakt op basis van kikkererwten en zijn een van oorsprong  Libanees vegetarisch gerecht. Falafel is een perfecte vleesvervanger. Normaal worden ze klaargemaakt in frituurvet maar om het toch wat gezonder te houden koos ik ervoor om ze te bereiden in de oven.

Ingrediënten falafels (4 pers.) :

300 g kikkererwten (uit blik of gedroogde kikkererwten. Ik deed het met gedroogde maar die moet je wel een nachtje laten weken in koud water), 1 ui, 1 teentje look, een snuifje komijn, een snuifje chilipoeder,  1 el tahin (kan vervangen worden door een scheutje sesamolie of indien geen van beide, door olijfolie), 1 tl bakpoeder, handvol verse koriander, zout en peper, sap van een 1/2 citroen, eventueel wat water

Ingrediënten zoete aardappelen in de oven (4 pers):

6 zoete aardappelen, 1 teen look, tijm, rozemarijn, olijfolie, sap van een 1/2 citroen, peper en zout.

Ingrediënten dressing:

5 el zure room, sap van 1/2 citroen, 1 el olijfolie, peper en zout.

Bereiding falafels:

1. Verwarm de oven voor op 180°C.

2. Doe volgende ingrediënten in een keukenrobot: kikkererwten, ui, 1 teen look, komijn, chilipoeder, tahin (of sesamolie of olijfolie), bakpoeder, koriander, citroensap, zout en peper. Mix tot een deeg. Is het deeg nog te droog en plakt het niet goed samen, voeg dan nog wat water doe.

3. Doe het deeg telkens in een vormpje en duw uit op een bakplaat met keukenpapier of rol op balletjes (naargelang de vorm die je verkiest. Ik koos voor vierkantjes)

3. Bak15 min in de oven, draai om en bak nog eens 15 min.

Bereiding zoete aardappelen:

1. Schil intussen de zoete aardappelen, snijd op rondjes en leg in een ovenschaal. Overgiet rijkelijk met olijfolie en kruid met tijm, rozemarijn, 1 uitgeperste teen look, sap van een 1/2 citroen en peper en zout. Zet ongeveer 30 min. in de oven, (samen met de falafels), tot ze gaar zijn .

Bereiding dressing:

1. Voeg alle ingrediënten samen en meng goed.

Afwerking:

Schik de falafels op een bord en serveer met de dressing. Deze zorgt voor de frisse smaak. Dien op met de zoete aardappelen. Smakelijk!

Nog lekker vegetarisch? Klik dan door naar Veggie met quinoa van pompoen en champignons of ook Warme spinazie met champignons en feta

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*