Boekweitpannenkoeken op twee wijzen

Boekweitpannenkoek met ham en prei - Truitjeroermeniet.be
Boekweitpannenkoek met ham en prei – Truitjeroermeniet.be

Woensdag, kidsdag. Op woensdag werk ik niet, maar dat betekent niet dat dit een luilekkerdagje is. ’s Morgens de normale drukte, dan boodschappen doen, eten maken, kids ophalen aan school, huiswerk bekijken en dan de naschoolse activiteiten…en dat zijn er heel wat. Toch hou ik van woensdag en dan probeer ik ook altijd iets te maken waar de kinderen wild van zijn. Mijn dochters zijn dol op macaroni, die ik altijd met prei maak zodat ze toch groenten binnenkrijgen. Omdat het eens wat anders zou zijn, maakte ik de kaassaus met de prei zoals gewoonlijk maar deze keer tussen een boekweitpannenkoek. Gewone hartige pannenkoeken kunnen natuurlijk ook, maar boekweitpannenkoeken zijn zó lekker, en nog eens zeer gezond ook. Boekweitmeel koop ik bij Bioplanet, een winkel waar ik overigens uren kan doorbrengen en waar ik helemaal gelukkig van word. Je vindt er zoveel dingen die je nergens anders kan krijgen en goed nieuws voor de streekgenoten: binnenkort gaat er ook eentje open in Aalst. Omdat we helemaal into cooking waren heb ik twee verschillende varianten gemaakt. De eerste zoals net gezegd en dan ook een versie die voedselzandloperproof is. Ik maakte direct genoeg pannenkoeken, die kan je een paar dagen bewaren. Als je dan ook nog wat vulling overhebt, heb je de dag erna een lekkere lunch om mee te nemen naar kantoor.

Versie 1: heerlijk voor de kids: Boekweitpannenkoek met kaassaus, hesp en prei.

Boekweitpannenkoek met ham en prei - Truitjeroermeniet.be
Boekweitpannenkoek met ham en prei – Truitjeroermeniet.be

Ingrediënten:

Voor 4 boekweitpannenkoeken:

100 g volkoren boekweitmeel, 1/2 koffielepeltje bakpoeder, 2 eieren, 300 ml (plantaardige) melk, snuifje zout, olie om je pannenkoeken in te bakken.

Voor de vulling:

40 gr bloem, 40 g boter, 1 kopje melk, 250 ml alpro soya cuisine, 50 g parmezaan, 200 à 250 g hesp (in blokjes), peper, zout, nootmuskaat, een paar drupjes citroensap, eventueel wat water.

Meng het boekweitmeel met het bakpoeder. Voeg nu de eieren één voor één toe. Voeg onder voortdurend roeren de melk toe tot je een vloeibare massa krijgt. Indien nog te dik kan je wat extra melk toevoegen. Zijn er nog wat brokjes in je beslag, kan je er even de staafmixer inzetten. Bak pannenkoeken van het beslag en zet even weg.

Nu maken we de vulling. Verhit wat olijfolie in een kom , voeg de prei toe, een flinke scheut water en laat garen. Verhit in een ander kom 40 g boter (niet laten bruinen) en als deze helemaal gesmolten is, voeg je de bloem toe. Verlaag het vuur. Meng een aantal minuten goed met een garde. Verwarm intussen de melk en de alpro soya en voeg deze onder blijvend roeren langzaam toe tot je geen klonters meer hebt. Is je saus te dik, voeg dan wat water toe. We kruiden met peper, zout, nootmuskaat en een paar drupjes citroensap. Nu voegen we de kaas toe en roeren tot deze helemaal opgenomen is in de saus en vervolgens ook de hespblokjes. Intussen is de prei gaar, we gieten deze goed af (er mag echt geen vocht meer overblijven) en deze gaat ook in de saus. Meng alles goed en kruid bij indien nodig.

Warm de pannenkoeken even op in de micogolfoven of op de pan en doe de vulling in de pannenkoeken. De randen van de pannenkoeken kan je inwrijven met wat eiwit zodat ze goed sluiten.

Versie 2: Boekweitpannenkoek met courgette en champignons

Boekweitpannenkoek met ui, courgette en champignons - Truitjeroermeniet.be
Boekweitpannenkoek met ui, courgette en champignons – Truitjeroermeniet.be

Pannenkoeken zoals hierboven beschreven

Ingrediënten vulling (voor 4 pannenkoeken):

2 kleine courgettes, 16 champigons, 2 uitjes, 1 teentje knoflook, 2 pijpajuintjes, bieslook, peper, zout, chilipoeder

Snijd de courgettes doormidden en verwijder de zaadlijst met een lepeltje. Snijd alle groenten in brunoise. Verhit vetstof in een pan en fruit de ui en de knoflook. Voeg de courgette en nadien de champignons toe. Kruid met peper, zout en een beetje chilipoeder voor extra pit. Als alle groenten klaar zijn voeg je de pijpajuin toe, roer even om en zet het vuur uit. Verwarm de pannenkoek ondertussen even in de microgolfoven. Beleg de pannenkoek met het vulsel, strooi er wat bieslook over, wrijf de randen van de pannenkoek in met wat eiwit zodat deze goed dichtplakt en smullen maar!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*