Courgetti met ricotta, gerookte zalm en bieslook

Courgetti met ricotta, gerookte zalm en bieslook – www.truitjeroermeniet.be

De Italianen krijgen waarschijnlijk een flauwte bij het zien van dit gerecht want wat kan nu in hemelsnaam hun hemelse pasta vervangen. En toch is courgetti of courgetteslierten een echte hit bij ons.

Onlangs kocht ik een elektrische spiraalsnijder, een manuele had ik al, en ik stond te popelen om deze uit te testen. Je kan kiezen tussen de stand tagliatelle en capellini. Ik koos voor tagliatelle. Wel, de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik eigenlijk wat teleurgesteld ben. De groentjes zijn wel mooi gesneden maar je kan ze lang niet ver genoeg doorduwen en dus heb je zoveel verlies dat je toch nog een manuele spiraalsnijder nodig hebt om het laatste stuk ook te “spiraliseren”. Jammer, weer een toestel dat naar achteraan de kast verhuist! Manueel is misschien wel altijd het beste, voor alles, ook in de keuken.

Gelukkig konden de smaken van dit gerecht alles goedmaken. Het frisse van de ricotta en de citroen en het zoute van de zalm vullen elkaar zo mooi aan, een perfect huwelijk eigenlijk. Voor mijn proefkonijn-dochtertjes meng ik er wat gekookte spaghettidraden onder maar zonder vinden ze het even lekker. Dit gerechtje is door hen trouwens in de lijst van favoriete recepten gebombardeerd.

Ingrediënten voor 4 personen:

 • 1 ui
 • 1 teentje look
 • 6 courgettes
 • 250 g ricotta
 • 4 el alpro soya cuisine (of andere lichte room)
 • sap en zeste (schil) van een 1/2 citroen
 • 250 g gerookte zalm
 • een handvol bieslook, fijngesnipperd + nog een eetlepel ter garnering
 • zout
 • peper
 • olijfolie
 • eventueel eetbare bloemetjes

Bereiding:

 1. Eerst maken we de ricottasaus: Meng de ricotta met het sap en de zeste van een 1/2 citroen, een handvol fijngesnipperde bieslook, en kruid met zout en peper. Roer goed om en zet even weg.
 2. Snipper de zalm fijn en zet even weg.
 3. Maak courgetteslierten van de courgettes met behulp van een spiraalsnijder, al dan niet elektrisch.  Neem en pan en fruit ui en look aan in olijfolie. Voeg in delen de courgetteslierten toe, kruid met peper en bak kort aan. Doe ze in een vergiet of zeef en laat de slierten uitlekken (dit kan een behoorlijke hoeveelheid zijn want courgette geeft veel vocht af en het is niet leuk om dit allemaal in je bord te krijgen. Dit zou de ricottasaus teveel verdunnen).
 4. Doe de courgetteslierten (en eventueel de gekookte spaghettidraden) op een bord. Strooi fijngesnipperde zalm over de courgette. Doe hierop 2 flinke eetlepels van de ricottasaus. Werk af met de bieslook (en eventueel eetbare bloemetjes). Meng de saus goed onder de slierten bij het eten.

Maken jullie een gerechtje van mij klaar? Laat het mij zeker weten hier in een reactie of via facebook of  Instagram (#truitjeroermeniet). Vind ik leuk! 

Eén reactie

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*