Wie lust ze niet, balletjes in tomatensaus. Het is net zo goed een klassieker als stoofvlees. Toch zijn “balletjes in tomatensaus” niet altijd “balletjes in tomatensaus”.
Er bestaan tal van recepten, van makkelijk tot iets ingewikkelder. Je kan ze ook bereid kopen, wat heel wat werk uitspaart, maar dan krijg je (naar mijn bescheiden mening) vaak balletjes die afgrijselijk zoet smaken door de aanwezigheid van een halve fles ketchup, ofwel gehakt met wat tomatenpuree erover gekletst. Wat ik belangrijk vind aan dit gerecht is de perfecte zoet-zuurverhouding van de tomatensaus. Als die goed zit, kan dit gerecht ongelooflijk smaken!
Het vraagt wel wat tijd natuurlijk, maar als je dit gerecht nu eens op een woensdagmiddag of in het weekend samen met de kindjes klaarmaakt en hen balletjes laat rollen, dan wordt het nog zo leuk. Zij zijn fier dat ze meegeholpen hebben aan het eten en jij kan rustig jouw gedeelte van het werk doen.
Hieronder vinden jullie het recept van wat voor mij de lekkerste balletjes zijn, opgediend met volkorenrijst boordevol groentjes. Aan vitaminen geen gebrek! Zeg dus nooit “zomaar balletjes in tomatensaus”. Ik hoop dat jullie er even verrukt van zijn!
Tip: maak een dubbele portie klaar en vries er ééntje in.
Ingrediënten:
Voor de balletjes (4 personen):
750 g gehakt, 1 ei + 1 dooier, 2 el paneermeel, peper, zout, nootmuskaat.
Voor de tomatensaus:
3 sjalotten, 2 teentjes look, 200 g wortelen, 3 takjes bleekselder, 4 tomaten, 1 blik gepelde tomaten (400 g), 70 g tomatenpuree, 250 g champignons, 1 el bloem, kippenbouillon, 1/2 citroen, 1 dl alpro soya cuisine, peper, zout, laurier en tijm.
Voor de rijst met groentjes:
Rijst voor 4 personen, 1 sjalot, 1 teentje look, 1 tak bleekselder, 3 wortelen, 100 g erwtjes, 1 paprika, een handvol bieslook.
Bereiding:
Bereiding balletjes met tomatensaus:
1. Maak de balletjes: meng het gehakt met het ei + de eidooier, het paneermeel, peper, zout en muskaatnoot en rol er balletjes van.
2. Neem een grote pan. Giet bouillon bij de balletjes tot deze net onder staan en voeg laurier en tijm toe. Verwarm de bouillon “tegen de kook aan”, het vuur dus niet op de maximum temperatuur zodat de balletjes niet “gekookt” worden, gedurende ongeveer 5 min (hangt af van de grootte van de balletjes, maar ze mogen niet meer slap zijn).
3. Neem de balletjes uit de bouillon. Giet de bouillon niet weg! Deze hebben we nodig voor de saus.
4. Je kan de bouillon eventueel ontvetten door deze een uurtje in de diepvriezer te zetten en dan de bovenste laag weg te scheppen. Je kan deze stap ook weglaten. Zet deze bouillon dan even aan de kant.
5. Stoof alle groenten (met uitzondering van de gepelde tomaten en de champignons) samen met de tomatenpuree aan.
6. Voeg 1 el (spelt)bloem toe en giet de bouillon erover. Voeg ook het sap van een 1/2 citroen toe.
7. Nu doen we het blik gepelde tomaten bij het geheel en kruiden af met peper en zout (naar eigen smaak).
8. Laat 40 min. garen op een gematigd vuur. Voeg aan het einde de alpro soya toe en laat even meekoken.
9. Mix de saus.
9. Snij de champignons in schijfjes, bak even aan en voeg toe aan de saus. Klaar!
Bereiding rijst met groentjes:
1. Maak de rijst klaar zoals aangegeven op de verpakking.
2. Snijd alle groentjes in kleine blokjes, met uitzondering van de erwtjes natuurlijk.
3. Stoof sjalot en look aan en voeg de andere groenten toe.
3. Voeg de groentjes bij de rijst.
4. Kruid met peper en zout.
5. Werk af met bieslook.
Smakelijk!
Andere kindvriendelijke gerechten vind je hier.
2 Reacties