Ondergaande zon in hapje van bloedsinaasappel, feta en rode ui

Hapje van bloedsinaasappel, rode ui en feta – www.truitjeroermeniet.be

Een ondergaande zon is er absoluut niet te bespeuren aan de horizon, maar met een bloedsinaasappel of wijnsinaasappel op je bord, breng je die meteen in huis. Want geef nu toe dat deze een verbazend mooie kleur heeft. De lekkerste komen uit Italië, meer bepaald Sicilië. Er wordt weleens gezegd dat ze “bloeden” als je ze opensnijdt.

Alleen al bij het zien van die dieprode tinten en de gedachte aan de frisse gerechtjes die je ermee kan maken, begin ik al te watertanden. Aangezien het seizoen van de bloedsinaasappel, dat vrij kort is (van december tot begin april), bijna afgelopen is, maak ik er nog een mooi en verbluffend lekker hapje mee. Je kan natuurlijk ook altijd een gewone sinaasappel gebruiken, maar het zou zonde zijn om een dergelijk zeldzame kleur niet optimaal te benutten.

Misschien is dit hapje een ideetje om je genodigden op het paasfeest voor te zetten? Je brengt meteen kleur op tafel. Het is snel klaar (volledig op voorhand te bereiden) en de frisse smaak wekt de smaakpapillen op. Je krijgt ongetwijfeld complimenten, daarvan ben ik overtuigd!

Tip: Als je de portie wat groter maakt, heb je ook een heerlijk voorgerechtje of salade

Ingrediënten voor 2 personen:

3 bloedsinaasappels (waarvan 1/2 schil voor de zeste), 50 g feta, 1 rode ui, 1 kl honing (voedselzandlopers kunnen dit vervangen door wat pure stevia), 1 el balsamicocrème (of balsamicoazijn), olijfolie, peper en zout.

Bereiding:

1. Snijd de schil van 2 bloedsinaasappels en verwijder ook het dikke witte vlies. Snijd de partjes vruchtvlees nu van tussen de vliesjes en leg in afwachting op een bord. Wat overblijft van de bloedsinaasappel knijpen we uit in een pannetje. De 3e bloedsinaasappel persen we uit en voegen we toe aan het pannetje. Snijd de zeste (schil) van een 1/2 bloedsinaasappel in piepkleine blokjes en voeg toe aan het sap. Verwarm het sap en voeg de honing, de balsamico, een klein scheutje olijfolie en wat peper en zout toe. Neem van het vuur.

2. Pel de rode ui en snijd in ringen. Stoof deze kort (1 à 2 min) aan in wat olijfolie. Houd apart.

3. Snijd de feta in kleine blokjes.

4. Neem een kleine ronde uitsteekvorm. Leg hierin eerst de rode ui en druk goed aan. Leg daarbovenop de fetablokjes en druk opnieuw goed aan. We eindigen met de partjes bloedsinaasappel.

5. Verwijder nu de vorm en overgiet het geheel met de saus van bloedsinaasappel.

Mooi, toch?

Smakelijk!

Andere hapjes vind je hier.

Eén reactie

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*