Eenpansgerecht van eieren in lichtpittige groenten

Eenpansgerecht van eieren in lichtpittige groenten - www.truitjeroermeniet.be
Eenpansgerecht van eieren in lichtpittige groenten – www.truitjeroermeniet.be

De dagen dat ik naar kantoor ga, moet het allemaal snel, snel gaan en heb ik vaak zelfs geen tijd om rustig mijn ontbijt thuis te nemen. Vandaar dat ik vaak mijn ontbijt zit te verorberen in de files, tijd zat. Dat gaat dan tussen wat boterhammetjes of een kommetje havermout. Na een week schipperen tussen boterhammen en havermout ben ik vaak toe aan wat variatie in het ontbijt, zoals dit eenpansgerecht van eieren in lichtpittige groenten. Dit gerecht zou officieel de naam “shakshuka” meegekregen hebben, maar dat bekt niet zo gemakkelijk. Ik kende het gerecht ook éérder dan de naam. Niemand weet precies waar het precies vandaan komt maar feit is dat dit gerecht overal ter wereld gegeten wordt, waarbij elk land zijn eigen accenten toevoegen. In Turkije noemen ze het “Menemen” en in Mexico “Huevos rancheros”. Veel woorden om tot de essentie te komen van deze eenvoudig maar lekker vullende schotel: aangestoofde groentjes waarin kuiltjes gemaakt worden om de eitjes erin te breken. Zalig! Ik eet het soms als ontbijt maar je kan het eigenlijk op elk moment van de dag eten. Het is eveneens een perfecte lunch en persoonlijk vind ik het zelfs lekker koud. Geef het je eigen accent. De basis bestaat uit tomatenblokjes op smaak gebracht met verse kruiden en eitjes. Ik voegde hier o.a. nog courgetteblokjes aan toe, maar je kan deze evengoed vervangen door paprika’s of champignons of zelfs bonen. De echte Bourgondiërs kunnen er zelfs wat blokjes spek of kip aan toevoegen en dan kan je er gegarandeerd stevig tegenaan. Dit gerecht maak je klaar in ongeveer 25 minuten.

Ingrediënten voor 2 personen:

2 eieren, 1 rode ui, 1 teentje look, 1 kleine courgette, 400 g tomatenblokjes, 1 rood pepertje, peterselie, tijm, zeste (schil) van een onbespoten citroen (bio), cayennepeper, zout.

Bereiding:

  1. Snijd de ui in reepjes en snipper de look fijn. Snijd de courgette doormidden, verwijder de zaadlijsten en snijd in kleine blokjes. Snijd het pepertje doormidden, verwijder de zaadjes en hak fijn.
  2. Fruit ui, look en pepertje aan in een beetje olijfolie. Voeg nu de tomatenblokjes toe, laat even pruttelen op een gemiddeld vuur tot het meeste vocht verdampt is. Vervolgens voegen we de courgetteblokjes en de tijm toe. Kruid met cayennepeper en zout.
  3. Maak met een lepel een kuiltje en breek daarin het volledige eitje. Doe hetzelfde voor het andere eitje of eitjes indien je er meer aan toevoegt. Zet nu op een laag vuur tot het eiwit gestold is (ongeveer 10 minuten). Haal van het vuur en bestrooi met peterselie.

Dit gerecht is voedselzandloper proof 

Andere ontbijtideetjes vind je hier

2 Reacties

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*