Kabeljauw op Baskische wijze

Kabeljauw op baskische wijze – www.truitjeroermeniet.be

Het Baskenland op zich telt meer sterrenchefs dan heel Spanje bij elkaar. Zegt genoeg zeker? Basken zijn zot van kokkerellen. Hun gerechten zijn erg culinair, ook al worden deze gekenmerkt door de eenvoud van de ingrediënten. Naast hun met zorg bereide sauzen, pintxos (baskische tapas), kazen zijn ze vermaard omwille van hun visbereidingen. De “bacalao” of gezouten kabeljauw is erg populair.

Welnu, ik maakte met deze kabeljauw op Baskische wijze zo’n gerechtje dat in alle eenvoud een culinair feestje op zich is. Weliswaar niet met de echte bacalao want die moet je ter plekke eten, maar met gewone kabeljauw. De Zuiderse smaken, met de aanwezigheid van tomaten, paprika en lekkere verse kruiden, komen hier helemaal tot hun recht.

Toen ik deze klaarmaakte zaten er duidelijk “geen graten in” want de bordjes waren leeg in een handomdraai, net zoals de bereiding, in een half uurtje staat dit op tafel. Ja, met deze kabeljauw op Baskische wijze heb ik een waanzinnig lekker visje aan de haak geslagen.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 600 g kabeljauwfilet
  • 2 uien, fijngesnipperd
  • 1 à 2 teentjes look, fijngesnipperd
  • 5 tomaten, in partjes gesneden en ontpit
  • 1 gele paprika, in reepjes gesneden
  • 1 onbehandelde citroen, in rondjes gesneden
  • een 10-tal (citroen)tijmtakjes (rits de blaadjes van de takjes)
  • 1 el fijngesnipperde peterselie
  • 1 el (verse) oregano
  • 4 el Xérèsazijn of balsamicoazijn
  • 1 glas witte wijn
  • olijfolie
  • zout en peper

Bereiding:

  • Fruit de fijngesnipperde ui en look aan in wat olijfolie.
  • Voeg achtereenvolgens de in reepjes gesneden paprika en de ontpitte tomatenpartjes toe.
  • Voeg de witte wijn, de citroenpartjes, de Xérèsazijn of balsamico toe.
  • Kruid het geheel met peper en zout en voeg de verse kruiden toe.
  • Laat ongeveer 15 min. sudderen op een zacht vuur. (Proef even: is het naar jouw smaak niet zoet genoeg, dan kan je een mespuntje stevia/suiker of een koffielepel honing toevoegen.)
  • Verwarm intussen de oven voor op 180°C
  • Kruid de kabeljauwfilet met peper en zout
  • Neem een ovenschaal en giet hierin de helft van de groentesaus. Leg daarbovenop de kabeljauwfilet en giet de andere helft van de groentesaus over de kabeljauw.
  • Zet ongeveer 5 min. in een oven van 180°C of tot de vis gaar is (afhankelijk van de dikte van de vis).
  • Serveer. Lekker met (oven)gebakken aardappeltjes.

 

2 Reacties

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*