Taart van citroenmousse en frambozencoulis

Taart van citroenmousse en frambozencoulis - www.truitjeroermeniet.be
Taart van citroenmousse en frambozencoulis – www.truitjeroermeniet.be

Als je langs de huizen rijdt, begint de kerstdecoratie langzaam maar zeker op gang te komen. Zalig en het toppunt van gezelligheid. De komende dagen duiken wij zeker en vast ook die zolder op om het huis volledig onder te dompelen in kerstsfeer. Als ik iets doe, dan ga ik direct “all the way”, dat wil zeggen dat er kerstaccenten te vinden zijn in elke ruimte van het huis en dat de hubbie, tot zijn grote plezier, ook buiten overal lichtjes mag ophangen die dan lustig kunnen meebewegen op de wind. Elk jaar opnieuw wordt er gesakkerd (vooral de hubbie dan) maar zijn we uiteindelijk toch tevreden over het eindresultaat en genieten we er met volle teugen van. Voor kersthapjes heb ik jullie al een paar ideetjes gegeven en er zijn er ook nog in aantocht. Tijd om ook eens aan het kerstdessert te denken. Je kan natuurlijk gaan voor de traditionele kerstbûche maar daar ben ik persoonlijk niet zo’n fan van. Ik hou het meest van luchtig en fris. Ik ga deze kerst dus voor een citroenmousse bedekt met een frambozencoulis. Ik gebruikte hier een rechthoekige vorm (29 cm x 16 cm) maar een ronde vorm kan natuurlijk ook perfect.

Ingrediënten voor 8 personen :

Voor de bodem:

200 g speculaas, 100 g boter

Voor de citroenmousse:

150 g mascarpone, 400 ml room, 2 onbehandelde citroenen, 4 eiwitten, 100 g poedersuiker + 3 el voor de versiering

Voor de frambozencoulis:

200 g frambozencoulis, 6 g gelatine. (De frambozencoulis kan je kant-en-klaar kopen ofwel kan je deze zelf maken. In dat geval koop je 200 g diepgevoren fambozen. Ontdooi, meng met 3 el suikersiroop en 2 el water en mix glad)

Bereiding:

  1. Doe de speculaas in de blender en mix tot poeder. Smelt de boter en meng met speculaas. Vul de bodem van de springvorm met de speculaas en druk goed aan.
  2. Maak de citroenmousse: Rasp de schil van 1 citroen en pers de 2 citroenen uit. Klop de room stijf. Meng mascarpone met citroen, citroenschil, suiker en spatel de opgeklopte room door het geheel. Klop de eiwitten stijf en spatel onder het geheel.
  3. Verdeel de mousse over de speculaas en laat een aantal uur opstijven in de koelkast.
  4. Als de mousse stijf is, week dan de blaadjes gelatine gedurende 5 min. in koud water. Warm de frambozencoulis op, haal van het vuur en voeg de gelatineblaadjes toe. Roer goed. Laat afkoelen. Giet over de citroenmousse en laat nog een uur opstijven. Zet in de koelkast tot gebruik.
  5. Facultatief: Strooi vlak voor het serveren poedersuiker in het gewenste (kerst)motief.

Andere desserten vind je hier

15 Reacties

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*