Eendenborst met honing-abrikozensausje en wortel

Eendenborst met honing-abikozensausje en wortel - www.truitjeroermeniet.be
Eendenborst met honing-abikozensausje en wortel – www.truitjeroermeniet.be

Eendenborst, of zoals de Fransen het zo chique zeggen “magret de canard”, is één van mijn favoriete soorten vlees. Ik associeer het zowel met de zomer als met de winter. Zijn we in de zomer in de Provence, dan eten we het vaak bij een piepkleine slagerij die ook een klein terras heeft en dit als enige schotel aanbiedt. We krijgen dan grote plakken eendenborst met lekkere Provençaalse groenten aan mini-prijzen. In de winterperiode vind ik eendenborst dan weer heerlijk op een totaal andere manier. Ik maak het heel vaak klaar want de jongste dochter is er echt verzot op en dan nog liefst met een fruitaccent. Dat komt allemaal terug in deze eendenborst met honing-abrikozensausje en wortel. Het sausje is goddelijk en we maken het geheel af met ovengebakken aardappelblokjes. Een ideaal hoofdgerecht voor de feestperiode dat je voor het overgrote gedeelte op voorhand kan maken.

Ingrediënten voor 4 personen:

2 eendenborsten, 600 g wortelen, 2 cm verse gember, 2 el lichte (plantaardige) room, sap van een 1/2 citroen, 1 koffielepel suiker, peper, zout

Voor het honing-abrikozensausje:

1 ui, 2 dl gevogeltefond, 1 el vloeibare honing, 2 el balsamicoazijn, 1 dl porto,  3 el abrikozencompote (te koop in de supermarkt), een klontje boter

Voor de ovengebakken aardappeltjes:

4 grote vastkokende aardappelen, 2 fijngeplette teentjes look, rozemarijn, peper, zout

Bereiding:

  1. Schil de wortelen en snijd in stukjes. Kook samen met de gember gaar in water. Doe de wortelen in de blender samen met 2 el van het kookvocht, de 2 el lichte room, het citroensap, de koffielepel suiker, peper en zout en mix glad. Houd apart. Eventueel kan je nog één gekookt/gestoomd worteltje per persoon voorzien als aanvulling.
  2. Maak de saus: Fruit de ui aan en voeg 1 el honing toe tot deze bubbels maakt. Blus met de balsamico, de porto. Voeg vervolgens de gevogeltebouillon en de abrikozencompote toe, kruid met wat peper en zout en laat inkoken tot sausdikte. Mix de saus, haal even door een zeef en zet weg.
  3. Schil de aardappelen en snijd in blokjes. Leg in een ovenschotel met look, peper, zout en rozemarijn.
  4. Leg de eendenborsten met het vel naar boven en snijd met een mes een paar inkepingen in het vel. Let op dat je niet tot op het vlees snijd, enkel in het vet. Neem een pan en bak de eendenborst op de velkant zonder vetstof op een lagere temperatuur. Het vet van de eendenborst is hier de vetstof. Als het vel een mooie bruine kleur krijgt, draai de eendenborsten dan om en bak nog 5 min. aan deze kant. Leg de eendenborsten vervolgens in een ovenschotel en kruid met peper en zout.
  5. Het gesmolten vet van de eendenborsten gieten we niet weg maar voegen we toe aan de aardappelblokjes. Dit geeft een goeie smaak aan de aardappeltjes.

Tot hier kan je alles op voorhand. Als de gasten er zijn, doe je het volgende;

  1. Verwarm de wortelzalf op een laag vuur.
  2. Verwarm de saus op een laag vuur.
  3. Zet de aardappeltjes ongeveer 20 min. in een oven van 180°C. Zet na 5 min. de andere ovenschotel met de eendenborst bij in de oven en laat 10 min. braden. Neem de eendenborsten uit de oven, dek af met aluminiumfolie en laat 5 min. rusten.
  4. Serveer plakjes eendenborst met de saus. Serveer de wortelzalf errond en leg er wat aardappeltjes bij. Garneer met een paar takjes rozemarijn.

Andere hoofdgerechten vind je hier

17 Reacties

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*