Eendenborst met honing-abrikozensausje en wortel

Eendenborst met honing-abikozensausje en wortel - www.truitjeroermeniet.be
Eendenborst met honing-abikozensausje en wortel – www.truitjeroermeniet.be

Eendenborst, of zoals de Fransen het zo chique zeggen “magret de canard”, is één van mijn favoriete soorten vlees. Ik associeer het zowel met de zomer als met de winter. Zijn we in de zomer in de Provence, dan eten we het vaak bij een piepkleine slagerij die ook een klein terras heeft en dit als enige schotel aanbiedt. We krijgen dan grote plakken eendenborst met lekkere Provençaalse groenten aan mini-prijzen. In de winterperiode vind ik eendenborst dan weer heerlijk op een totaal andere manier. Ik maak het heel vaak klaar want de jongste dochter is er echt verzot op en dan nog liefst met een fruitaccent. Dat komt allemaal terug in deze eendenborst met honing-abrikozensausje en wortel. Het sausje is goddelijk en we maken het geheel af met ovengebakken aardappelblokjes. Een ideaal hoofdgerecht voor de feestperiode dat je voor het overgrote gedeelte op voorhand kan maken.

Ingrediënten voor 4 personen:

2 eendenborsten, 600 g wortelen, 2 cm verse gember, 2 el lichte (plantaardige) room, sap van een 1/2 citroen, 1 koffielepel suiker, peper, zout

Voor het honing-abrikozensausje:

1 ui, 2 dl gevogeltefond, 1 el vloeibare honing, 2 el balsamicoazijn, 1 dl porto,  3 el abrikozencompote (te koop in de supermarkt), een klontje boter

Voor de ovengebakken aardappeltjes:

4 grote vastkokende aardappelen, 2 fijngeplette teentjes look, rozemarijn, peper, zout

Bereiding:

 1. Schil de wortelen en snijd in stukjes. Kook samen met de gember gaar in water. Doe de wortelen in de blender samen met 2 el van het kookvocht, de 2 el lichte room, het citroensap, de koffielepel suiker, peper en zout en mix glad. Houd apart. Eventueel kan je nog één gekookt/gestoomd worteltje per persoon voorzien als aanvulling.
 2. Maak de saus: Fruit de ui aan en voeg 1 el honing toe tot deze bubbels maakt. Blus met de balsamico, de porto. Voeg vervolgens de gevogeltebouillon en de abrikozencompote toe, kruid met wat peper en zout en laat inkoken tot sausdikte. Mix de saus, haal even door een zeef en zet weg.
 3. Schil de aardappelen en snijd in blokjes. Leg in een ovenschotel met look, peper, zout en rozemarijn.
 4. Leg de eendenborsten met het vel naar boven en snijd met een mes een paar inkepingen in het vel. Let op dat je niet tot op het vlees snijd, enkel in het vet. Neem een pan en bak de eendenborst op de velkant zonder vetstof op een lagere temperatuur. Het vet van de eendenborst is hier de vetstof. Als het vel een mooie bruine kleur krijgt, draai de eendenborsten dan om en bak nog 5 min. aan deze kant. Leg de eendenborsten vervolgens in een ovenschotel en kruid met peper en zout.
 5. Het gesmolten vet van de eendenborsten gieten we niet weg maar voegen we toe aan de aardappelblokjes. Dit geeft een goeie smaak aan de aardappeltjes.

Tot hier kan je alles op voorhand. Als de gasten er zijn, doe je het volgende;

 1. Verwarm de wortelzalf op een laag vuur.
 2. Verwarm de saus op een laag vuur.
 3. Zet de aardappeltjes ongeveer 20 min. in een oven van 180°C. Zet na 5 min. de andere ovenschotel met de eendenborst bij in de oven en laat 10 min. braden. Neem de eendenborsten uit de oven, dek af met aluminiumfolie en laat 5 min. rusten.
 4. Serveer plakjes eendenborst met de saus. Serveer de wortelzalf errond en leg er wat aardappeltjes bij. Garneer met een paar takjes rozemarijn.

Andere hoofdgerechten vind je hier

17 Reacties

 1. Vermeire Greta

  Dag,Trui,

  Even een vraagje, gebruik je witte of rode porto in dit gerechtje, en zou het sausje ook bij wildgebraad passen, dan zou ik natuurlijk de rode porto gebruiken. Dank voor het antwoordje.
  Groeten, Greta

 2. Vermeire Greta

  Hoi Truitje,

  Het voorbije weekend al even het sausje uitgeprobeerd, iedereen vond het heerlijk, dus komt zeker op mijn menu met de eindejaarsfeesten, ik serveer het met hindegebraad en een fruitgarnituur.
  Veel kookplezier met de feestdagen.

  • Wat leuk dat te horen Greta. Doet zo veel deugd te horen dat er iets van mijn blog op de feesttafel komt. Ik wens je al fijne feestdagen.

 3. Julie van den Bosch

  Vandaag uitgetest en in alle opzichten goed bevonden. Een echte aanrader voor op het feestmenu!!! Ook heel handig omdat het bijna helemaal vooraf te bereiden is. Topper!

 4. Hoy Truitje

  ben vandaag op je blog terecht gekomen en ik sta vol van bewondering voor wat je allemaal uit je hoge hoed tovert echt proficiat , ik heb al verschillende gerechten ge kopieert om klaar te maken
  je foto is ook heel mooi , je ziet er een mooie zachte dame uit of vergis ik me
  alvast bedankt

 5. Angelo van karsen

  Hoi Truitje

  Kan je de saus ook vervangen voor een ander sausje of past het dan niet bij het gerecht?

  Alvast bedankt
  Groet Angelo

  • Dag Angelo,

   Dit sausje is eigenlijk perfect in balans omdat het zoete de sterke smaak van de eendenborst verzacht maar als je er niet echt van houdt kan je het ook vervangen uiteraard. Het is ook heel erg lekker met een sinaasappelsausje. Groetjes, Trui

   • Angelo van karsen

    Hoi Trui<

    Dankjewel! heeft u misschien een recept van de sinaasapelsaus?

    Alvast bedankt
    Groet Angelo

 6. Dag Trui,Mag ik nog eens iets vragen ? Als je de aarappelen schilt en in blokjes snijdt vooraf , en pas later in de oven zet , dan zijn ze toch zwart verkleurd?
  Vorig week legde ik de biefstukken ( saignant) onder alu folie terwijl ik saus maakte voor een tagliata , en die waren verder gegaard ( bijna bien ciut ) . Gebeurt dat hier ook niet met de eendeborst?
  Ik zou er nog wat extra groenten willen bijgeven , heb je misschien suggesties ?
  Heel erg bedankt voor je recepten ! Ze zijn stuk voor stuk schitterend en ik ga er zaterdag een deel van maken !

  • Dag Gretl, ik heb het hier gedaan met krielaardappeltjes en inderdaad, ze verkleuren een beetje als je ze heel lang laat staan maar als je er genoeg olijfolie op doet, valt dat heel goed mee hoor. Ik doe het iedere keer zo.
   De eendeborst gaart ook verder maar daar is rekening mee gehouden in de tijden (natuurlijk verschilt de ene oven van de andere). Ik hou helemaal niet van bien cuit vlees, maar mooi rozig. Normaal gezien zou het moeten lukken en moet het nog rood uit de oven komen. Bij biefstukken gaat de garing wel veel sneller. Er zijn al mensen die dit recept uitgeprobeerd hebben en het is gelukt. Ik ben er zeker van dat dat bij ook het geval zal zijn.
   Wat de extra groenten betreft zou ik gan voor een paddenstoelenmix of oesterzwammen, ik geef het er ook vaak bij. Witloof kan ook lekker zijn. Heel erg bedankt dat je mijn recepten zo apprecieert, dat is heel erg leuk om te horen.
   Laat het smaken zaterdag en ik kijk uit naar je feedback.

 7. Odette

  Wat een geweldige recepten heb er al veel gemaakt en met succes.
  Ik kijk er naar uit om er nog meer te proberen.
  Nog veel succes en tot binnenkort.

 8. Odette

  Dag Geertrui,
  Het receptje fris hartig kaastaartje met gerookte zalm kan ik dat ook warm serveren ?
  Alvast bedankt.

  Groetjes Odette

  • Dag Odette,

   Als je dit taartje in individuele porties maakt, zou ik het in ieder geval eerst laten afkoelen voor de stevigheid, anders zal het invallen. Je kan het nadien misschien nog eens een opwarmen in de oven maar ik kan niet garanderen dat het dan niet droger is.
   Wat je wel kan doen misschien is alles in een grotere quichevorm met bakpapier gieten, het er met het bakpapier uitnemen en er dan onmiddellijk punten van snijden. Op die manier kan je het dan toch warm geven.
   Groetjes

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*