Terrine van geroosterde tomaat, pesto, mozzarella en Serranoham

Terrine van geroosterde tomaat, pesto, mozzarella en serranoham - www.truitjeroermeniet.be
Terrine van geroosterde tomaat, pesto, mozzarella en serranoham – www.truitjeroermeniet.be

Heb jij binnenkort een heel groot gezelschap over de vloer? Dat is niet onwaarschijnlijk met de feesten in aantocht en de daarbijhorende eetpartijen. Zit je te kniezen over wat je je gezelschap moet voorschotelen zonder in de steeds terugkerende formules te vervallen? Je hebt zin om ook mee te klinken, je wil dat ene verhaal niet missen en al zeker niet de hele avond in de keuken doorbrengen… In dat geval is deze terrine van geroosterde tomaat, pesto, mozzarella en Serranoham een heel goed idee. Een vleugje Italië in de winter… met de feesten kan en mag alles. Velen zijn er dol op en de smaken zijn super. Bovendien is er absoluut niets moeilijk aan en je maakt het gewoon snel de dag ervoor. Zet deze terrine op je feestmenu, klink gezellig een glaasje mee en mis vooral geen enkel nieuwtje.

Ingrediënten voor 1 terrine ( 30 cm x 11 cm) :

10 grote (langwerpige) tomaten, 500 g mozzarella (ik neem hier niet de bolletjes maar de langwerpige), 6 sneetjes (Serrano)ham, zout, peper, olijfolie, rucola

Voor de pesto: Verse basilicum (ongeveer 1 plantje) , 1 teentje look, 1 dl olijfolie, 30 g pijnboompitten,  40 g parmezaanse kaas, sap van een 1/2 citroen, peper, een snuifje zout

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Maak een kleine inkerving in de tomaten, dompel ze even onder in kokend water en ontvel. Snijd de tomaten doormidden en verwijder de pitjes. Neem een bakplaat en leg de gehalveerde en ontpitte tomaten hierop. Overgiet met olijfolie en kruid met peper en zout. Zet 20 min. in een oven van 180 graden. Laat na 20 min. uitlekken op keukenrol.
  3. Snijd de mozzarella in fijne schijfjes.
  4. Maak de pesto door alle ingrediënten te mixen in een blender.
  5. Bekleed een terrine op een langwerpige cakevorm met plastic- of aluminiumfolie.
  6. Leg een laag mozzarellaschijfjes tot de bodem bekleed is. Leg daarbovenop een laagje geroosterde tomaatjes. Wrijf deze in met wat pesto. Leg vervolgens een laagje Serranoham. Herhaal nu weer van het begin: start met mozzarella en ga verder tot de ham. Eindig met een laagje mozzarella.
  7. Plooi de vershoud- of alumiumfolie samen over de terrine en laat nu een nachtje rusten in de frigo (of toch minstens 6u).
  8. Haal de terrine de volgende dag uit de koelkast. Keer om en snijd in mooie plakjes. Serveer met een paar blaadjes rucola.

Andere feestinspiratie vind je hier

Bron: geïnspireerd op een recept van Njam.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*