Hartige tiramisu van bloemkool

Hartige tiramisu van bloemkool - www.truitjeroermeniet.be
Hartige tiramisu van bloemkool – www.truitjeroermeniet.be

Niet te geloven dat Kerst alweer voorbij is. De gezelligste periode van het jaar is halfweg en dat is eraan te zien ook. Manlief heeft zich dit jaar compleet vergist van soort bij het kiezen van de kerstboom en dus beginnen de takken nu al lichtelijk af te hangen en hebben we dagelijks de geneugten van dwarrelende naalden op de grond, vooral als de kat er eens goed met zijn staart doorheen gaat. Hopelijk houdt de boom nog een paar dagen stand en haalt hij het einde van het jaar want hier valt jammer genoeg niet te reanimeren. Intussen is het uitkijken naar oudejaar. Bij ons is het zo de gewoonte om op oudejaar de taken wat op te splitsen. De menugangen worden verdeeld over de koppels en iedereen maakt ook één hapje. Deze hartige tiramisu van bloemkool wordt mijn inbreng. Aangezien ik zelf niet zo’n zoetebek ben, probeer ik voortdurend op zoek te gaan naar een hartige variant van zoete bereidingen. Na de pancakes en het kaastaartje is het deze keer de beurt aan de tiramisu. Een verrassend, licht en smaakvol glaasje met laagjes van krokante blini’s, een smaakvolle bloemkoolzalfje en lompviseitjes. Dit hapje kan je de dag voordien volledig klaarmaken. 

Ingrediënten voor 4 personen:

1 kleine bloemkool, 4 blini’s, 2 el verse kaas (type philadelphia), sap van 1/2 citroen, 20 cl room, 1 potje zwarte lompviseitjes, zout, peper,

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Klop de room op tot deze stijf is. Laat koud worden in de koelkast.
  3. Doe intussen de bloemkool in roosjes. Kook de bloemkool in ongeveer 20 min. gaar in licht gezouten water. Laat uitlekken en mix glad. Voeg 2 el verse kaas toe. Roer goed. Voeg het citroensap toe en kruid met peper en zout. Laat volledig afkoelen.
  4. Leg de blini’s gedurende 3 min. op een rooster in een oven van 180°C tot ze licht krokant zijn.
  5. Neem 4 glaasjes. Verkruimel 1 blini op de bodem van elk glaasje. Schep daarop een laag bloemkool en daarop een dun laagje room. Voeg opnieuw een laagje bloemkool toe en sluit af met een dun laagje slagroom.
  6. Werk af met een lepeltje lompviseitjes.

Andere feestinspiratie vind je hier

Andere hapjes vind je hier

Bron: licht gebaseerd op “Cuisine actuelle”

 

2 Reacties

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*