Soep van geroosterde pompoen met scampi

Soep van geroosterde pompoen met scampi - www.truitjeroermeniet.be
Soep van geroosterde pompoen met scampi – www.truitjeroermeniet.be

Vallende bladeren, kastanjes en eikels, de oranje-bruine tinten, koude temperaturen, … toch heerlijk om in de herfst een stevige (bos)wandeling te maken en vervolgens te genieten van een lekkere, warme soep. Gloeiende wangen boven een dampend kommetje, geluk kan soms toch zo eenvoudig zijn.

Soep is voor mij persoonlijk een van de meest dankbare gerechten die er bestaan: met weinig ingrediënten en in een mum van tijd staat er iets heerlijks op tafel dat heel goed vult en bovendien nog gezond is ook (tenzij er liters room ingedraaid worden natuurlijk). Ideaal tussendoortje bij een hongertje, een lekker vieruurtje, en met wat brood erbij kan het zelfs een volwaardige maaltijd zijn.

Mijn favoriete wintersoep is deze soep van geroosterde pompoen met scampi. Geen verrassing op zich want wie mijn posts regelmatig leest, weet dat ik helemaal gek ben op pompoen, ik zou het in alles verwerken, zoals bijvoorbeeld in deze heerlijke lasagne. De scampi zorgen hier voor de extra “bite” en de smaken gaan perfect samen.

Ingrediënten:

1 kleine butternutpompoen (ongeveer 1 kg), 1 fijngesnipperde ui, 1 fijngesnipperd teentje look, 3 wortelen in stukken, 100 g preiwit, 1,5 l groentebouillon, 2 cm gember, sap van 1 (bio) citroen, 1 koffielepel kerrie, 1 kl kurkuma, zout, peper, olijfolie, grote scampi (ongeveer 2 per persoon), een paar takjes peterselie.

Bereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 180°C
 2. Snijd de pompoen in stukken en verwijder de zaden. De schil mag je eraan laten.
 3. Leg op een bakplaat, overgiet met olijfolie, kruid met peper en zout en laat 20 min. roosteren.
 4. Intussen nemen we een kookpot en stoven we de ui en look aan in olijfolie. Voeg de wortelen, prei en gember toe. Laat even aanstoven en overgiet het geheel met de groentebouillon. Laat 15 min. garen en voeg dan de geroosterde pompoen toe. Kruid met kerrie, kurkuma, peper en zout. Voeg ook het citroensap toe. Laat nog 5 min. doorkoken. Mix glad. Is de soep te dik naar jouw zin, voeg dan nog wat water toe en check de kruiding.
 5. Pel de scampi. Kruid met peper en zout. Bak kort aan in de pan en bestrooi met peterselie.
 6. Dien de soep op en schik de scampi erbovenop.

Andere recepten 

10 Reacties

 1. Miriam

  Hoi,

  Heb je ook tips voor wat ik kan gebruiken als vervanging voor ui en prei (intolerantie)?

  Groeten,
  Miriam

 2. Hallo Trui,
  Ik heb zojuist je pompoensoep voor de lunch gemaakt, en het was erg lekker! En makkelijk te maken, vind ik altijd erg prettig.
  Als je het leuk vindt, dan kan ik een foto op Instagram posten, met verwijzing naar jouw blog natuurlijk.
  Groetjes uit Bremen!

  • Hallo Conny, wat leuk zeg! Tuurlijk mag je een foto op Instagram posten, dat doet me ontzettend veel plezier :-).
   Groetjes

 3. Carolien - On a Healthy Adventure

  Ik heb nog nooit scampi met pompoen gecombineerd, maar het lijkt me wel erg lekker. Ik ga het eens uitproberen als maaltijdsoep 🙂

 4. Dag Trui,
  Op de foto staat geen butternutpompoen…
  Lijkt me wel een heerlijk recept met een gewone pompoen, ga het zeker proberen met pompoen uit eigen tuin!
  Groet, Ines

  • Dag Ines,

   Dat is inderdaad geen butternut. Deze staat er gewoon bij voor de decoratie, én omdat het ook gewoon met een andere pompoen.
   Heel leuk kdat je mijn receptje wil uitproberen. Groetjes

 5. Ik zou dit vrijdag voor 30 man willen klaarmaken. Had al de gewone donkere pompoen gekocht. Niet die reuze die ze gebruiken voor kaarsjes maar die van op de foto maar eentje van 3 kilo dacht ik. Kan ik dit ook daarmee doen? En mag de schil daar dan ook bij? Heb ooit eens courgetten van eigen kweek gehad van iemand en die schil was echt niet voor consumptie geschikt. Die kreeg je niet zachtgekookt en fijngemixt.

  • Hallo Linda, Je kan het zeker ook met de pompoen van op de foto. De schil hoef je echt niet te verwijderen hoor. Veel succes en smakelijk 🙂

 6. Pingback: Top 5 Pumpkin Recipes (from bloggers) | Brussels Food Friends

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*