Soep van geroosterde pompoen met scampi

Soep van geroosterde pompoen met scampi - www.truitjeroermeniet.be
Soep van geroosterde pompoen met scampi – www.truitjeroermeniet.be

Vallende bladeren, kastanjes en eikels, de oranje-bruine tinten, koude temperaturen, … toch heerlijk om in de herfst een stevige (bos)wandeling te maken en vervolgens te genieten van een lekkere, warme soep. Gloeiende wangen boven een dampend kommetje, geluk kan soms toch zo eenvoudig zijn.

Soep is voor mij persoonlijk een van de meest dankbare gerechten die er bestaan: met weinig ingrediënten en in een mum van tijd staat er iets heerlijks op tafel dat heel goed vult en bovendien nog gezond is ook (tenzij er liters room ingedraaid worden natuurlijk). Ideaal tussendoortje bij een hongertje, een lekker vieruurtje, en met wat brood erbij kan het zelfs een volwaardige maaltijd zijn.

Mijn favoriete wintersoep is deze soep van geroosterde pompoen met scampi. Geen verrassing op zich want wie mijn posts regelmatig leest, weet dat ik helemaal gek ben op pompoen, ik zou het in alles verwerken, zoals bijvoorbeeld in deze heerlijke lasagne. De scampi zorgen hier voor de extra “bite” en de smaken gaan perfect samen.

Ingrediënten:

1 kleine butternutpompoen (ongeveer 1 kg), 1 fijngesnipperde ui, 1 fijngesnipperd teentje look, 3 wortelen in stukken, 100 g preiwit, 1,5 l groentebouillon, 2 cm gember, sap van 1 (bio) citroen, 1 koffielepel kerrie, 1 kl kurkuma, zout, peper, olijfolie, grote scampi (ongeveer 2 per persoon), een paar takjes peterselie.

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C
  2. Snijd de pompoen in stukken en verwijder de zaden. De schil mag je eraan laten.
  3. Leg op een bakplaat, overgiet met olijfolie, kruid met peper en zout en laat 20 min. roosteren.
  4. Intussen nemen we een kookpot en stoven we de ui en look aan in olijfolie. Voeg de wortelen, prei en gember toe. Laat even aanstoven en overgiet het geheel met de groentebouillon. Laat 15 min. garen en voeg dan de geroosterde pompoen toe. Kruid met kerrie, kurkuma, peper en zout. Voeg ook het citroensap toe. Laat nog 5 min. doorkoken. Mix glad. Is de soep te dik naar jouw zin, voeg dan nog wat water toe en check de kruiding.
  5. Pel de scampi. Kruid met peper en zout. Bak kort aan in de pan en bestrooi met peterselie.
  6. Dien de soep op en schik de scampi erbovenop.

Andere recepten 

10 Reacties

  1. Pingback: Top 5 Pumpkin Recipes (from bloggers) | Brussels Food Friends

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*