Carpaccio van Portobello

Carpaccio van Portobello - www.truitjeroermeniet.be
Carpaccio van Portobello – www.truitjeroermeniet.be

De week van het bos is weer begonnen.  Een leuke activiteit waar jullie mini’s zich helemaal kunnen uitleven of een ware ontspanning als koppel. Met een stralend zonnetje kan dit zijn effect niet missen. Bij bos denk ik ook automatisch aan paddenstoelen en champignons en bij mijn favorieten hoort de Portobello, een reuzegrote kastanjechampignon. Op heel wat wijzen te bereiden.

Zonder twijfel één van de lekkerste gerechten die ik ooit klaarmaakte is deze carpaccio van Portobello. Zelfs als je niet houdt van champignons, is dit een échte aanrader. Wat je proeft is een fluweelachtige, verslavende smaak. Je wilt het gewoon in je mond houden en hoopt dat het blijft duren. Dat die Portobello’s dan ook nog eens zeer gezond én lijnvriendelijk zijn, moet jullie zeker over de streep trekken om het uit te proberen. Dit kan je een paar uur op voorhand maken voor je gasten en is ook het perfecte voorgerecht op een feestje of met Kerst. Kerst is natuurlijk nog heel veraf maar bij mij staat het in ieder geval al op het lijstje. 

Ingrediënten voor 4 personen:

2 grote of 3 kleine Portobello’s (gewoon te koop in de supermarkt),  3 fijngesnipperde lente-uitjes, rucola, 50 g Parmezaanschilfers, 1 uitgeperst teentje look, 1 el witte balsamico-azijn, sap van 1 citroen, 2 el olijfolie, 1 kl honing of agavesiroop, 1 el water, een paar druppels truffelolie (optioneel maar geeft echt een heerlijke smaak. Een miniflesje kan je kopen in de supermarkt. Ik gebruik het heel vaak bij speciale gerechten maar aan jullie de keuze), peper en zout

Bereiding:

  1. Maak de vinaigrette: meng 1 teentje uitgeperste look met de fijngesnipperde lente-uitjes, balsamicoazijn, het citroensap, de olijfolie, 1 el water, de honing of agavesiroop en een paar druppels truffelolie, peper en zout. Proef even en pas de kruiding aan indien nodig.
  2. Snijd de Portobello met een scherp mes in flinterdunne plakjes. Dit gaat heel gemakkelijk.
  3. Bestrijk elk bord met een beetje olijfolie in een cirkel. Schik hierop de plakjes Portobello (maak een waaier en leg elk plakje een klein beetje over het vorige).
  4. Besprenkel de plakjes met de vinaigrette. Deze doet de Portobello “garen”.
  5. Werk af met Parmezaanschilfers en een paar blaadjes rucola.

(Dit gerecht is voedselzandloper proof met uitzondering van de honing. Kan vervangen worden door stevia.)

Andere feestinspiratie vind je hier

Andere gerechten “als het iets meer mag zijn

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*