Pastinaaksoep met boschampignons

Pastinaaksoep met boschampignons – www.truitjeroermeniet.be

Herfstvakantie… ik heb lekker een paar dagjes vrijaf genomen om volop te genieten met mijn meisjes. Op schooldagen heeft iedereen het altijd razend druk met tal van activiteiten dat deze korte break een leuke verademing is. Toen ik gisteravond mijn laatste werkdag beëindigd had en naar huis reed leek het wel of de kerstdagen aan de gang waren. Er werd overal druk geshopt alsof de winkels minstens een week dicht gingen. Mij niet gezien in die massa, ik trok nog snel naar de Bioplanet om dit smeuïge pastinaaksoepje met boschampignons op tafel te brengen. Die pastinaakjes zullen mij echter nog enige tijd bijblijven want ik gleed heel elegant uit over het enige blaadje sla dat er op de grond te bespeuren viel en ging helemaal tegen de vlakte. Mijn hoofd zag zo rood als de bietjes die er ook lagen. Eén blaadje sla en één lompe val later maakte ik mij vliegensvlug uit de voeten. Het gevolg is wel dat ik dit bericht met één hand zit te typen want blijkbaar zijn er een paar vingers die de val ook heel levendig meegemaakt hebben en elke medewerking weigeren. Het pastinaaksoepje dat ik onhandig én met hulp bij het snijden in elkaar bokste, smaakte desalniettemin heerlijk. Pastinaak opgevrolijkt met kokosroom, citroen, boschampignons en peterselie… een zalige combinatie en meteen één van de eerste soepjes (er komen er nog aan), die ik jullie meegeef voor het kerstmenu.  Zet eens deze vergeten groente die niet vergeten mag worden in de kijker.

TIP 1: Hou je écht niet van pastinaak, neem dan knolselder, heeft een vergelijkbare maar iets minder zoete smaak.

TIP 2: Op zoek naar nog meer feestinspiratie, klik hier

Ingrediënten:

 • 500 g pastinaak, geschild en in plakjes gesneden
 • 1 wit van prei, fijngesneden
 • 1 ui of 2 sjalotjes, fijngesnipperd
 • 2 teentjes look, fijngesnipperd (1 teentje in de soep, 1 teentje bij de champignons)
 • 2 cm gember, fijngeraspt
 • 1,5 liter groentebouillon
 • 2 dl kokosroom
 • sap en zeste van 1 citroen
 • assortiment champignons (hoeveelheid naar keuze), in plakjes gesneden
 • een handvol fijngesnipperde peterselie

Bereiding:

 1. Snijd alle groenten fijn zoals hierboven vermeld.
 2. Stoof ui, 1 teentje look en gember aan in wat olijfolie en voeg vervolgens het wit van prei en de pastinaken toe.
 3. Overgiet met de bouillon en het sap van de citroen. Laat 15 min. pruttelen op het vuur. Voeg na 15 min. de kokosroom toe en laat nog 5 min. pruttelen tot alle groenten gaar zijn.
 4. Mix de soep glad en houd warm.
 5. Fruit in een pan het andere teentje look aan, voeg de champignons toe en bak even aan. Voeg ten slotte de zeste (schil) van de citroen en de peterselie toe. Zet het vuur af.
 6. Schep de soep in kommetjes of warmtebestendige glaasjes en werk af met de champignons.

Maken jullie een gerechtje van mij klaar? Laat het mij zeker weten hier in een reactie of via facebook of  Instagram (#truitjeroermeniet). Vind ik leuk! 

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*