Spaghettipompoen met kip, pesto en groentjes

Spaghettipompoen met kip, pesto en groentjes – www.truitjeroermeniet.be

Kennen jullie de spaghettipompoen? Tot over 2 jaar had ik er zelf ook nog niet over gehoord en deze was ook niet gemakkelijk verkrijgbaar maar hij wordt zo populair dat steeds meer supermarkten deze pompoen laten aanrukken.

Maar wat is het nu precies? Het is een geel-oranjeachtige, langwerpige pompoen waarvan het vruchtvlees in echte dunne spaghettidraden valt als deze gaar is, vandaar de naam. Het is zo mooi als je de draadjes los maakt met een vork, tot op de schil trouwens, en eens een lekker en origineel alternatief voor echte spaghetti. Je kan de spaghettipompoen trouwens zelf zaaien in de moestuin en dit rond de maand mei. Zorg wel dat je voldoende plaats hebt want deze kruipt lustig in het rond. Oogsten gebeurt in september. Weliswaar bewaart deze minder lang dan andere pompoenen. Het is dus aan te raden om deze binnen de maand na oogsten klaar te maken.

Mijn kinderen keken ernaar toen ik de pompoen aan het bereiden was en riepen dat ze dit zo “cool” vonden. Ze waren dus ook enorm gemotiveerd om dit te eten. Extra voordeel is dat het ook nog eens heel erg gezond is en je hebt meteen een enorme hoeveelheid aan groenten binnen.

Op mijn Instagram stories zette ik een filmpje van de pompoenen en vroeg daar aan de lezers of ze geïnteresseerd waren in het receptje of niet. 96% was geïnteresseerd en belofte maakt schuld dus geef ik ook meteen het receptje mee: spaghettipompoen met kip, pesto en groentjes. Diegenen die “ja” stemden of de fans van de spaghettipompoen, laat jullie nu maar horen :-).

TIP: Kan je echt geen spaghettipompoen vinden? Geen nood, je kan ook een kleine butternutpompoen nemen en bereiden met deze vulling. Het zijn dan weliswaar geen spaghettidraadjes maar het zal evenzeer smaken.

Ingrediënten voor 2 gemiddelde spaghettipompoen (voor 4 personen, één helft per persoon):

 • 2 spaghettipompoenen
 • olijfolie
 • 1 teentje look

Voor de vulling:

 • 1 ui, fijngesnipperd
 • 600 g kipfilet, in blokjes gesneden
 • 2 wortelen, in blokjes gesneden
 • 1 rode paprika, in blokjes gesneden
 • 1 citroen
 • 2 lente-uitjes, fijngesneden
 • zout, peper

Voor de pesto:

 • 50 g basilicum
 • 1 teentje look
 • 2 el amandelpoeder (of gemalen amandelen)
 • 20 g geraspte parmezaan
 • 4 el olijfolie
 • 1 el witte balsamico of wijnazijn
 • 2 el water

Bereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 190°C
 2. Snijd de spaghettipompoen doormidden en haal de zaadlijsten eruit met behulp van een lepel.
 3. Neem een bakplaat en beleg met bakpapier. Strijk de randen van het vruchtvlees in met olijfolie, look, kruid met peper en zout. Leg de pompoenhelften met de schil naar boven en bestrijk ook bovenaan met een dun laagje olijfolie. Laat 40 min. garen in de oven (afhankelijk van de oven. Je weet dat je pompoen gaar is als je met een vork het vruchtvlees kan losmaken)
 4. Maak intussen de pesto: doe alle ingrediënten in een blender of mix glad met een staafmixer.
 5. Nu bereiden we de vulling: Kruid de kippenblokjes, bak ze goudbruin en meng er vervolgens 2 el pesto onder en zet even opzij. Fruit nu de ui aan en voeg wortel en paprika toe. Laat zacht worden. Meng tenslotte de kippen-pestoblokjes onder het geheel en houd warm.
 6. Haal de helften uit de oven en maak het vruchtvlees los met behulp van een vork. (Opgepast, doe dit met een ovenwant want de helften zijn heet)
 7. Je kan alles losmaken tot op de schil. Druppel over elke helft wat citroensap, kruid met peper en zout.  Doe nu de kippen-groetevulling bij de losgemaakte draadjes en meng onder elkaar. Werk af met de fijngesnipperde lente-uitjes en verdeel nog wat toefjes pesto over de vulling. Serveer.
 8. (Wil je het nog wat smeuïger, dan kan je eventueel nog wat kaas over het geheel raspen en dit nog even onder de grill zetten tot je een korstje krijgt)

Maken jullie een gerechtje van mij klaar? Laat het mij zeker weten hier in een reactie of via facebook of  Instagram (#truitjeroermeniet). Vind ik leuk! 

6 Reacties

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*