Zoete aardappellasagne (zonder pasta) – nieuwe voedingsdriehoek

Zoete aardappellasagne (zonder pasta) – www.truitjeroermeniet.be

Een degelijke portie groenten op je bord, dat kan ik jullie verzekeren met deze zoete aardappellasagne.

Al jaren wordt gezegd dat die oude voedingsdriehoek toch écht wel achterhaald is…. Wanneer komen ze dan eindelijk eens op de proppen met een nieuwe, dacht ik vaak.  En ja hoor, het Vlaams Instituut Gezond Leven heeft de nieuwe voedingsdriehoek zopas voorgesteld, helemaal op z’n kop. Ondanks het feit dat steeds meer mensen gezonder gaan eten, denk ik dat sommigen toch wel even geslikt hebben bij de voorstelling ervan. Iedereen weet nu ondertussen wel dat groenten en fruit een heel belangrijke rol spelen maar dat die driehoek onmiddellijk compleet op zijn kop zou gebracht worden, dat is voor sommigen vast een verrassing. Heel veel mensen die dit toejuichen, waaronder ik mezelf mag rekenen, maar vast ook een pak tegenstanders. Maar goed, een voedingsdriehoek die beantwoordt aan de verlangens van de gehele bevolking is sowieso een utopie (en uiteindelijk doet iedereen toch nog altijd wat hij zelf wil).

Groenten, fruit, peulvruchten, noten, plantaardige oliën en volle granen in de hoofdrol dus, aangevuld met een wat beperktere inname van gevogelte, vis, eieren en zuivel. Rood vlees wordt verbannen naar het kleinste kamertje ; ijsjes, pizza’s, hamburger,… zitten in een rode cirkel. Niet dat iedereen dit nu plots blindelings moet en zal volgen maar ik ben er wel van overtuigd dat het heel wat mensen wakker geschud heeft om veel meer groenten en iets minder vlees op dat bord te leggen … ook al moet af en toe een keertje “ongezond eten” ook kunnen vind ik.

Ikzelf zet ongeveer 2 maal per week een vegetarische maaltijd op tafel, en de kinderen vinden dat intussen normaal. De jongste kan nog weleens vragen waar het vlees of de vis is maar over het algemeen verloopt dat zeer vlot. Vorige week maakte ik zoete aardappellasagne (zonder pasta) en deze viel enorm in de smaak. De schijfjes zoete aardappel doen dienst als tussenlaag en aangevuld met spinazie, tomaten en een smeuïge ricottasaus vormt dit geheel een heerlijke samencombinatie.

ps: de vegetarische receptjes vind je nu in het menu onder “recepten” in een apart rubriekje “vegetarisch”. Voor een kijkje, klik hier

Ingrediënten voor 4 personen:

 • 1 ui
 • 1 teentje look
 • 2 grote zoete aardappelen (ongeveer 500 g)
 • 300 g verse spinazieblaadjes
 • 600 ml passata
 • 1 rode chilipeper, de zaadjes verwijderd en fijngesneden
 • een paar takjes rozemarijn, tijm en oregano of indien je dit niet hebt kan je zeker ook gedroogde kruiden gebruiken.
 • 500 g ricotta
 • 40 g fijngeraspte parmezaanse kaas
 • sap en zeste (schil) van een 1/2 kleine citroen
 • 1 el alpro soya cuisine
 • een snuifje nootmuskaat
 • peper en zout

Bereiding:

 1. Verwarm de oven voor op 180°C.
 2. Snipper ui, look en chilipeper fijn.
 3. Schil de zoete aardappelen en snijd ze in dunne plakjes, ongeveer een halve centimeter. Zet een pot met kokend water op het vuur en kook de schijfjes ongeveer 3 min. Giet na 3 min. af en zet even opzij.
 4. Maak de tomatensaus. Fruit ui,  look en chilipeper (zonder zaadjes) aan in olijfolie. Voeg de tomatenblokjes en passata toe. Voeg nu beetje bij beetje de spinazieblaadjes toe tot alle blaadjes volledig geslonken zijn. Breng op smaak met de verse of gedroogde kruiden en een snuifje peper en zout. Laat dit geheel ongeveer 10 min. pruttelen op een laag vuur.
 5. Meng in een kommetje de ricotta met de fijngeraspte parmezaanse kaas en voeg het sap en de schil van een 1/2 (bio)citroen toe. Roer er ook een lepeltje alpro soya cuisine door en kruid met peper en een snuifje nootmuskaat.
 6. Neem een ovenschotel: doe een laagje tomatensaus op de bodem. Schik daarbovenop dakpansgewijs de schijfjes zoete aardappel. Wrijf daarop met behulp van de bolle kant van een lepel een dun laagje ricotta-parmezaanmengsel. Herhaal (tot alle ingrediënten opgewerkt zijn) maar eindig met een laag ricotta-parmezaan. Wees dus niet te genereus in het begin met de ricotta, de dikste laag moet bovenaan liggen en het geheel volledig bedekken.
 7. Zet de ovenschaal  ongeveer 20 a 25 min. in een voorverwarmde oven van 180°C. Dien meteen op.

Maken jullie een gerechtje van mij klaar? Laat het mij gerust weten hier in een reactie of via facebook of  Instagram (#truitjeroermeniet). Vind ik leuk! 

4 Reacties

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*