Kaastaart in een glaasje met vijgen en kwark

Kaastaart in een glaasje met vijgen en kwark
Kaastaart in een glaasje met vijgen en kwark

Het is weer de tijd van de vijgen en daar ben ik reuzeblij om. Ik vind ze enorm lekker en veelzijdig, zowel in hartige als zoete bereidingen. Op de voorpagina van elk magazine prijkt nu de vijg, je kan er echt niet omheen.  Een aantal jaar geleden hebben we getracht om een vijgenboom te laten groeien in onze tuin. Engelengeduld moet je daarvoor hebben. Het eerste jaar hadden we welgeteld 2 vijgen. Het jaar nadien waren het er al een stuk of vijf en het derde jaar was het gedaan met de vijgen… te strenge winter. De vijgen komen dus van de groenteboer. Ik maakte er een kaastaart in een glaasje mee op basis van kwark (plattekaas). Licht, lekker en snel klaar. Ideaal op een zondagse nazomermiddag als deze met een kopje geurige koffie.

Ingrediënten voor 4 glaasjes:

250 g kwark (plattekaas), 7 vijgen (6 voor de compote, 1 voor de afwerking), 1 dl rode balsamico-azijn , 1 dl rode wijnazijn, 1 dl water, 5 el honing/agavesiroop/suiker, 2 zandkoekjes, 1 el citroensap, 1 g agar-agar (of 3 g gelatine).

Bereiding:

  1. We beginnen met de vijgencompote. Snijd 6 vijgen in plakjes (de hoedjes van de vijgen verwijderen, die zijn te hard). Verwarm in een pan de balsamico-azijn met de rode wijnazijn en het water, voeg 3 el agavesiroop of honing toe, leg de plakjes vijg erin en laat 10 min. zacht worden op een gemiddeld vuur. Haal van het vuur, laat afkoelen en mix fijn met de blender of staafmixer.
  2. Giet een laagje vijgencompote in elk glaasje.
  3. Verwarm in een kookpannetje 1 el citroensap, 2 el agavesiroop of honing en 4 el water, voeg de agar-agar toe, meng heel goed, laat heel even doorkoken en haal vervolgens van het vuur. Voeg deze bereiding toe aan de kwark. Gebruik je gelatine, laat deze dan eerst 5 min. weken in een kommetje koud water, knijp goed uit en voeg deze vervolgens toe aan de bereiding, roer even maar neem onmiddellijk van het vuur want gelatine mag niet doorkoken, in tegenstelling tot agar-agar. Proef even en voeg nog wat agavesiroop of honing toe indien nodig.
  4. Doe de kwark bovenop de vijgencompote.
  5. Verkruimel 2 zandkoekjes heel fijn met de blender en strooi dit bovenop de kwark. De overgebleven vijg snijden we in 4 partjes en we leggen een partje bovenop de verkruimelde koekjes. Laat een paar uur opstijven in de koelkast.

Andere desserten vind je hier

5 Reacties

  1. Pingback: Top 5 Fig recipes (from bloggers) | Brussels Food Friends

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*