Pumpernickelhapje met ricotta en komkommer

Pumpernickelhapje met ricotta en komkommer - www.truitjeroermeniet.be
Pumpernickelhapje met ricotta en komkommer – www.truitjeroermeniet.be

De eerste schoolweek zit erop. Na hier en daar nog wat organisatorisch gepuzzel, de extraschoolse activiteiten waardoor “taxi mama” weer lustig door de straten tuft én twee oudercontacten zijn we allemaal moe maar voldaan en blij dat het weer weekend is. De kinderen keken al reikhalzend uit naar dit weekend want de nichtjes komen logeren. Veel geslapen zal er wellicht niet worden maar dat hoort er nu eenmaal bij. Zondagavond zullen ze des te beter naar bed gaan.

Om het weekend op gang te trekken heb ik voor jullie dit zalige pumpernickelhapje met ricotta en komkommer dat je klaarmaakt in vijf minuten. De bodem bestaat uit Pumpernickelbrood. Voor diegenen die zich afvragen wat het juist is: het is het donkerbruine, bijna zwarte roggebrood met zuurdesem dat afkomstig is uit Duitsland en je kan het gewoon in de supermarkt vinden (weliswaar voorverpakt). Het heeft een licht zure smaak, bevat geen gluten (voor diegenen met glutenallergie) en bewaart enorm lang. Ik ben helemaal gek op de smaak van dit brood. In combinatie met deze topping smelt het gewoon weg in je mond.

Tip:

  1. Krijg je gasten, maak dit hapje gerust een paar uur op voorhand zodat het brood heerlijk doordrenkt maar toch niet slap is, dan smaakt het nóg beter.
  2. Het ricotta-komkommermengsel is overigens ook heerlijk als beleg op een boterham.

Ingrediënten voor ongeveer 8 hapjes:

1 pakje Pumpernickelbrood, 250 g ricotta, 1 komkommer, 2 fijngesneden pijpajuintjes (lente-uitjes), citroen, peper en zout.

Bereiding:

  1. Snijd de komkommer in twee. De ene helft schil je en snijd je in kleine blokjes. De andere helft, daar schillen we “linten” of stroken af met een dunschiller. (je legt de komkommer horizontaal en je gaat er met de dunschiller over zodat je linten bekomt. Je hebt 8 (niet te lange) linten nodig, voor elk hapje 1. Wat overblijft van de komkommer kan je eventueel verwerken in een slaatje.
  2. Meng de ricotta met de komkommerblokjes en de fijngesneden lente-uitjes (bewaar een klein beetje lente-ui om er op het laatst over te strooien). Kruid met peper en zout en voeg wat citroensap toe naar eigen smaak.
  3. Neem een kleine ronde serveerring/uitsteekvorm en leg die op het Pumpernickelbrood. Steek rondjes uit het brood. Ik krijg met mijn serveerring/uitsteekvorm 2 rondjes uit elk sneetje. Leg op elk rondje een lepel van het ricotta-komkommermengsel. Neem een lint, rol op en duw in het mengsel. Overstrooi met nog wat lente-ui. Ik werkte het geheel af met een kruidenbloemetje. Het oogt mooi en je kan het opeten.

Andere hapjes vind je hier

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*