Filotaartje van vijgen, gorgonzola en walnoten

Filotaartje met vijgen, gorgonzola en walnoten – www.truitjeroermeniet.be

Je houdt ervan of niet… gorgonzola en andere blauwe kazen vallen niet altijd in de smaak bij iedereen. Ook ik moet eerlijk bekennen dat als ik een kaaschoteltje zie, ik niet zo gauw naar de blauwe zal grijpen. Maar er zijn wel degelijk uitzonderingen, in dit filotaartje van vijgen, gorgonzola en walnoten bijvoorbeeld. Deze kaas komt perfect tot zijn recht in combinatie met de zoete vijg die het sterke dat de gorgonzola wat kenmerkt volledig verzacht en perfect in evenwicht brengt.

Toen ik dit hapje maakte voor vrienden zei één ervan achteraf dat hij absoluut niet van blauwe kaas houdt maar zeker wel in dit hapje en dat hij het zelfs heel erg lekker vond. Geen excuus dus om dit niet uit te proberen, ik verzeker je dat het echt smullen wordt. Bovendien is het perfect voor grote gezelschappen klaar te maken. Je kan alles op voorhand in een muffinvorm klaarzetten en gewoon de vorm in de oven schuiven als je het wil opdienen. Ideaal!

Ingrediënten voor 6 filotaartjes:

 • 1/2 rode ui, fijngesnipperd
 • 5 vijgen, in blokjes gesneden, het steeltje verwijderd
 • 4 el balsamicoazijn
 • 3 walnoten, grof gehakt
 • 1 el water
 • tijm
 • ong. 80 g gorgonzola, in blokjes gesneden
 • olijfolie
 • 6 velletjes filodeeg (ik neem steeds uit de diepvries)

Bereiding:

 1. We beginnen met het maken van de vijgencompote: fruit de rode ui aan in wat olijfolie en voeg de vijgenblokjes toe. Overgiet met de balsamicoazijn en het water. Kruid bij met tijm. Laat ong. 20 min. pruttelen op een laag vuur met het deksel erop, roer af en toe om, tot alles zacht geworden is en zich mooi vermengd heeft.
 2. Verwarm de oven voor op 180°C
 3. Als de vijgencompote klaar is,  nemen we deze van het vuur.
 4. Neem de velletjes filodeeg en laat ze even ontdooien, ongeveer 10 min. Laat ze op elkaar open liggen. Het bovenste vel plooien we nu dubbel en dan nog eens dubbel. Je hebt nu nog een vierde van het grote vel. Het geeft niet als ze een beetje scheuren, als ze eenmaal geplooid zijn en uit de oven komen merk je daar niets meer van. De randjes van het geplooide vel wrijven we in met wat olijfolie met behulp van een keukenborsteltje. Draai om en wrijf ook aan de andere kant de randjes in met olijfolie en leg opzij. Doe hetzelfde voor de 6 velletjes.
 5. Duw nu de velletjes in een muffinvorm of een ramequinpotje (ik spuit ze eerst altijd even in met bakspray maar een heel dun laagje olijfolie kan ook). Als de velletjes iets te groot zijn kan je de vierkante hoeken een klein beetje bijknippen zodat de taartjes mooi openstaan. Doe nu 1 grote el van de vijgencompote in het vel, doe daarbovenop ongeveer 15 g gorgonzola en een beetje van de walnoten.
 6. Zet ongeveer 10 min. in een oven van 180° of tot de velletjes krokant zijn.
 7. Haal uit de oven en serveer meteen.

Maken jullie een gerechtje van mij klaar? Laat het mij zeker weten hier in een reactie of via facebook of  Instagram (#truitjeroermeniet). Vind ik leuk! 

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*