Ronde-van-Vlaanderen-gerecht van lamskroon met Wichels Grysolleken

Lamskroon met Wichels Grysolleken - Truitjeroermeniet.be
Lamskroon met Wichels Grysolleken – Truitjeroermeniet.be

Wichelen, een schilderachtig dorpje in Oost-Vlaanderen aan de Schelde… Dat is de plaats waar ik woon. Dit jaar zou een belangrijk jaar worden voor de Wichelenaars, want Wichelen deed mee om dorp van de Ronde (van Vlaanderen) te worden. Alles zag er goed uit en bovendien hadden ze een extra reden om net dit jaar te vieren.

DSC_0881

Sylvain Grysolle (Wichelen, 12/12/1915-19/01/1985), een Wichelse beroepswielrenner, won exact 70 jaar geleden de Ronde. Hij zou dit jaar precies 100 geworden zijn. Alle troeven hadden ze, maar Wichelen haalde het nipt niet. Heel jammer allemaal, maar Wichelen zou Wichelen niet zijn als ze bij de pakken bleven zitten en er toch niet alles zouden uithalen wat erin zit.

Ze kwamen op het idee om 2015 tot het Grysolle-jaar te maken met een exclusief en eenmalig gebrouwen bier, meer bepaald het Wichels Grysolleken, een samenwerking van de sportraad Wichelen en de brouwers van de Wichelse bieren Levir en Meubelmaekerke. Het is volgens de oude methode gebrouwen met nagisting op de fles. De karakteristieke en uitzonderlijke smaak van het Wichels Grysolleken wordt verkregen door het mengen van 4 mout-, 3 hop- en 2 suikersoorten. Daardoor is het een bier dat pittig is van smaak met een typische bittere nasmaak.

logo jaar van Grysolle

Wichels Grysolleken

Enkel voor de gelegenheid werd 1000 liter van dit bier gebrouwen en verdeeld bij de lokale horecazaken (voor de geïnteresseerden: De Markoen, De Zwaan, Brasserie Rubbens, ’t Bosveld, Den Boterhoek, De Destelhoeve, De Stenen Linde & Café Eendracht). Allen daarheen zou ik zeggen! Het wordt gelanceerd op zondag 5 april, dag van de Ronde Van Vlaanderen.

In samenwerking met de Voorzitter van de Sportdienst van de gemeente Wichelen, Nico De Gussem, kwam ik op het idee om iets te doen met dat Wichels Grysolleken, namelijk een gerechtje bereiden op basis van dit bier. En wat past daar nu beter bij dan een lekker lamskroontje, gecombineerd met kleurrijke en frisse lentegroentjes, des te meer daar de lancering op Pasen is.

Foto uit het Nieuwsblad (Samen met het gemeentebestuur, de Sportraad, brouwer en familie Grysolle)

Nieuwsblad_Grysolle

Ingrediënten voor 4 personen:

Lamskroon met saus op basis van Grysolle:

Lamskroon voor 4 personen, 2 dl Wichels Grysolleken, 2 dl vleesbouillon, 2 el graantjesmosterd, 2 el honing, 1, 5 dl alpro soya cuisine of lichte room, een scheut rode porto, maïzena, zout, peper.

Lentegroentjes:

2 rode uien, 1 grote rode biet, 6 gele wortelen, 300 g sluimerwten, witte balsamicoazijn.

Bereiding:

Lamskroon met Grysolle:

1. Verwarm de vleesbouillon met het Wichels Grysolleken en laat even doorkoken.

2. Voeg de graantjesmosterd, de honing, de room, porto, zout en peper toe. Laat even inkoken en voeg de maïzena toe tot de gewenste sausdikte is bekomen.

3. Kruid de lamskroon met peper en zout. Bak de lamskroon in de pan met wat olijfolie en boter (ongeveer 3 min. per kant).

4. Leg de lamskroon in een ovenschotel en laat ongeveer 10 min. garen in een voorverwarmde oven van 180° tot het vlees mooi rosé is.

Lentegroentjes:

1. Snijd de ui in ringen.

2. Snijd de biet en de gele wortelen in flitterdunne schijfjes met behulp van een mandoline of keukenrobot.

3. Blancheer kort (2 min.) na elkaar de rode biet, de wortelen en de sluimerwten. Spoel onmiddellijk in ijswater zodat ze de mooie kleur behouden.

4. Leg de rode biet en de rode ui in een ovenschotel, de gele wortelen in een andere en overgiet met witte balsamico en olijfolie. Kruid met peper en zout. Zet deze ongeveer 25 min. in een voorverwarmde oven van 180°C en roer regelmatig om.

5. Bak intussen de sluimerwten aan in wat boter tot ze gaar zijn. Kruid met peper en zout. Houd warm.

Serveren:

Dresseer de groenten op het bord. Leg de lamskroon erbij en overgiet met de saus.

Tip: Indien u niet bij de gelukkigen bent om over een Wichels Grysolleken te beschikken, kan u altijd een ander bruin biertje gebruiken.

Smakelijk!

Andere hoofdgerechten vind je hier.

 

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*