Cakepops voor mijn jarige dochter

Cakepops - truitjeroermeniet.be
Cakepops – truitjeroermeniet.be

“Of mama eens cakepops wilde maken voor haar verjaardag”, dat vroeg mijn jongste dochter. Ze kijkt al heel lang uit naar haar 7de verjaardag en ze wilde graag iets moois meenemen als traktatie voor haar klasgenootjes. Vorig jaar waren de cupcakes aan de beurt, nu deze helemaal niet meer “in” blijken te zijn, probeerden we cakepops uit.

In vergelijking met cupcakes is er wel wat meer werk aan omdat de cake, die de vulling vormt, de dag ervoor gemaakt moet worden. Wie echt weinig tijd heeft, kan natuurlijk ook gewoon een vanille- of chocoladecake gaan kopen. Om ze dan ook nog mooi te versieren, is het even blazen bij de start, maar eens je je drive gevonden hebt, lukt het erg goed. Een voorbeeldmama zou dit waarschijnlijk al weken op voorhand eens uitgeprobeerd hebben, maar jammer genoeg ben ik niet van dat type, eerder van het last-minute type. Toen ik gisteravond, net voor sluitingstijd, nog bij Aveve binnen ging om decoratie, zag ik de pretlichtjes in de ogen van de eigenaar toen hij hoorde dat het mijn eerste keer was en dat ze de volgende ochtend klaar moesten zijn. Ik ging gisteravond dus aan de slag met het nodige geknoei erbij. Om ervoor te zorgen dat het onmiddellijk lukt, geef ik jullie het recept en wat tips mee. Er zit nogal wat suiker in deze cakepops, dat is waar, maar op verjaardagen moet dit kunnen. Toen mijn dochter deze ochtend naar beneden kwam, was ze in ieder geval dolblij met het resultaat! Oordeel zelf :-).

cakepops - truitjeroermeniet.be

cakepops - truitjeroermeniet.be

cakepops - truitjeroermeniet.be

Ingredienten voor ongeveer 40 stuks :

Voor de chocoladecake (ik maakte hier een chocoladecake maar vanillecake kan natuurlijk ook):

250 g smeltchocolade, 250 g zelfrijzende bloem, 200 g poedersuiker, 200 g zachte boter, 4 eieren, 70 g amandelpoeder, 50 ml melk

Voor het suikerglazuur:

300 g poedersuiker, 50 cl water

Voor de afwerking:

600 g smeltchocolade (puur, bruin of wit) of gekleurde candymelts, versiering naar keuze, satéprikkers of cakepopstokjes

Bereiding

Chocoladecake: 

– Scheid eidooiers en eiwit.

– Smelt de chocolade au bain marie samen met de boter. Haal van het vuur.

– Voeg de eierdooiers toe en roer goed om. Voeg nu bloem, suiker, amandelpoeder en tot slot de melk toe.

– Klop de eiwitten op en meng onder het geheel.

– Vet een cakevorm in, giet het mengsel erin en zet ongeveer 35 min. in een oven van 175 graden (afhankelijk van de oven). De cake is gaar als je erin prikt en er geen beslag meer aan de prikker hangt.

Suikerglazuur:

Maak suikerglazuur door het water geleidelijk toe te voegen aan het poedersuiker. Roer met een vork tot je een dikke, net vloeibare massa krijgt.

Afwerking:

– Verkruimel de cake volledig en meng met het suikerglazuur.

– Rol van het cakemengsel balletjes. Prik al een klein gaatje in elk balletje met een satéprikker en laat de balletjes 1 à 2 uur opstijven in de koelkast (mag ook een hele nacht afkoelen of zelfs langer. De balletjes kunnen een 2-tal dagen bewaard worden in de koelkast).

TOT HIER KAN JE ALLES OP VOORHAND DOEN!

– Smelt de chocolade au bain marie. Rol de balletjes door de gesmolten chocolade, steek de satéprikker in het balletje (daar waar het gaatje gemaakt werd) en draai de overtollige chocolade eraf. Strooi de decoratie (bv. suikerbolletjes) over de nog natte chocolade. Laat opstijven en prik de satéprikker in oase of een (jam)pot gevuld met bijvoorbeeld suiker zodat deze goed vast staat. Ga zo verder tot alle stokjes opgebruikt zijn.

Kortom, het is wat werk maar die stralende oogjes maken alles goed!

IMG_1281-2

Toen ze thuis kwam uit school, had haar meter, mijn zus, die een naaiblog heeft, een prachtig kroontje voor haar gemaakt. De kers op de taart! (wie geïnteresseerd is in naaien, neem zeker een kijkje op haar blog)

Andere dessertjes vind je hier.

Andere kindvriendelijke gerechten vind je hier.

 

 

 

 

4 Reacties

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*