Zalm met appel en rode ui

Zalm met appel en rode ui - www.truitjeroermeniet.be
Zalm met appel en rode ui – www.truitjeroermeniet.be

Niet dat ik bepaalde slogans wil verheerlijken en los van het feit of je nu vóór of tegen de krant “De Morgen” bent, hun slogan “Meer inzicht, meer zalm” vind ik toch wel geniaal gevonden. Of het normaal is, weet ik niet, maar als ik zalm zie, denk ik automatisch aan deze slogan. Ik dacht eraan dat het omgekeerde “Meer zalm, meer inzicht” ook wel opgaat. Zalm behoort nu eenmaal tot de vette vissoorten en die zijn op hun beurt dan weer voedsel voor ons brein. Als je er dan ook nog eens een lekker en mooi gerechtje mee maakt, is de cirkel rond. Deze zalm met appel en rode ui is het resultaat van een kleine kookmarathon dit weekend voor een feestje. Een aantal uitprobeersels leidden tot enorm verrassende lekkere gerechtjes, die jullie de komende weken te zien krijgen.

Ingrediënten voor 4 personen:

300 g zalmfilet, 2 appels, 1 rode ui, zeste en sap van 1 bio citroen, zure room, atlantische zalmviseitjes, bieslook, zout, peper, witte balsamico-azijn (of witte wijnazijn), een handje bieslook, olijfolie, agavesiroop of honing.

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Schaaf of snijd de zeste van de citroen zeer fijn en pers de citroen uit.
  3. Snijd de zalm op blokjes. Kruid met peper en zout. Meng de zalm met 2 el olijfolie en de zeste van de citroen en zet weg in de koelkast tot bordschikking.
  4. Snijd de rode ui op ringen. Schil de appel en snijd in kleine blokjes. Neem nu 2 kleine ovenschoteltjes. (We gebruiken aparte schaaltjes omdat de rode ui anders zijn kleur zou afgeven aan de appel). Leg de appelblokjes in één van de twee ovenschoteltjes en overgiet onmiddellijk met het citroensap zodat de appel niet bruin wordt. Voeg een scheutje agavesiroop of vloeibare honing toe.  Leg de rode ui in het andere ovenschoteltje. Overgiet met een scheut witte balsamico of witte wijnazijn, een scheut olijfolie, peper en zout. Zet 5 min. in een oven van 180°C. Haal vervolgens uit de oven en laat afkoelen.Image-1 (1)
  5. Nu dresseren we het bord. Leg op elk bord een paar blokjes zalm over de gehele lengte van het bord. Schik tussen de zalm de blokjes appel. Voeg vervolgens wat rode uiringen toe.
  6. Werk vervolgens af met dotjes zure room en leg daarop een paar Atlantische zalmviseitjes. Snipper wat bieslook over het geheel.

Andere gerechtjes als het “iets meer mag zijn”

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*