‘Heten duvel’ voor kleine (b)engeltjes

‘Heten duvel’ – Truitjeroermeniet.be

 

Ik zie de fronsende wenkbrauwen al voor me bij het lezen van de titel. Geen paniek, het klinkt veel erger dan het is :-). ‘Heten duvel’ heeft helemaal niets te maken met een duiveltje, het is alleen maar een lekker gerecht dat bij de hele familie in de smaakt valt.

Waar de naam eigenlijk vandaan komt, is een vraagteken, maar vermoedelijk doelt deze op het feit dat het een ovenschotel is en dus ‘heet’ moet zijn bij het opdienen. Waar de duvel vandaan komt, Joost mag het weten, maar aangezien het weer een gerechtje uit het culinair familiearchief is (en ik heb jullie al verteld dat sommige benamingen van vroeger nogal poëtisch waren), verklaart het wel iets.

Wat is ‘heten duvel’ nu eigenlijk? Het is een gemakkelijke ovenschotel in laagjes. De onderste laag bestaat uit aardappelschijfjes, daarbovenop komt fijngesneden prei en als bovenste laag komt kippengehakt. Klinkt lekker? Dat is het ook.

Ingrediënten voor 4 personen:

700 g kippengehakt, 700 g fijngesneden verse prei, 500 g aardappelen, 1 sjalot, 500 ml kippenbouillon, peper en zout

Bereiding:

1. Verwarm de oven voor op 180°C.

2. Schil de aardappelen en snijd in fijne schijfjes.

3. Verwarm de bouillon op het vuur en kook de schijfjes aardappel gedurende ongeveer 10 min. licht gaar. (Zo verhinder je dat ze hard blijven na het ovenproces). Opgelet, giet de bouillon niet weg, we hebben deze nog nodig.

3. Stoof de prei aan en kruid met peper en zout.

4. Fruit de sjalot en bak het gehakt rul.

5. Neem de ovenschotel. Schik de aardappelschijfjes dakpansgewijs op de bodem van de ovenschotel.

IMG_1142

6. Leg daarbovenop de aangestoofde prei.

IMG_1145

7. Eindig met het gehakt.

IMG_1148

8. Overgiet het geheel met de bouillon en zet ongeveer 30 min. in de oven.

IMG_1150

7. Serveer. Het is normaal dat er nog sap aanwezig is in de ovenschotel. Dit sap serveer je er gewoon bij.

Smakelijk!

Andere kindvriendelijke recepten vind je hier.

 

 

4 Reacties

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*