Wat als… Sergio Herman in de jaren ’80 had gekookt?

Zoals ik al eerder vertelde in mijn rubriekje “over mezelf” is koken, eten, de geneugten ervan,… mij met de paplepel ingegeven. Ik heb mijn mama eigenlijk zelden NIET in haar keuken weten staan. Er stond wel altijd iets te pruttelen en ik noemde het bij ons thuis “De zoete inval” want voor iedereen die binnenkwam, werd er wel een bordje bijgezet. Dat is trouwens nog zo.

Dit weekend was ik enorm verheugd. Mijn mama heeftmij een groot deel van haar “40 jaar culinaire archief” overhandigd. Ik ben onmiddellijk beginnen bladeren in de collectie vergeelde blaadjes, oude krantenknipseltjes, recepten uit tijdschriften van de jaren ’80 (die kan je intussen écht kan bestempelen as “retro”), en ik werd er instant blij van. Wat een schat aan documentatie…

IMG_1038

Natuurlijk moet ik niet komen aandraven met de typische opgevulde perziken met tonijn, of de ouderwetse toasthapjes, dat zou wel al te gek zijn (alhoewel een “retro-avondje culinair genot” ook wel eens leuk kan zijn), maar ze vormen wel een onuitputtelijke bron van inspiratie want de combinatie van ingrediënten en smaken die perfect samengaan is er wel en dan maken we daar toch gewoon een totaal ander, gezond hedendaags gerecht mee. Mijn hersenen draaien op volle toeren en ik heb al een paar geweldige ideetjes die ik natuurlijk met jullie zal delen. De recepten Jagerschotel en Youvetsi zijn trouwens op dit archief  geïnspireerd.

Tijdens het bladeren ben ik wel een aantal keer dubbel geslagen van het lachen, vooral als je stoot op termen als “grondstoffen” ipv “ingrediënten, “boerenpotjes” of geweldig prozaïsch klinkende benamingen waar je je in de verste verte niets kan bij voorstellen. Er zaten ook handgeschreven recepten tussen van mezelf als klein meisje. Als mijn mama ergens een recept interessant vond, liet ze mij of mijn zus dat soms overschrijven. Wij vonden dat geweldig! Om maar te zeggen dat de tijden veranderd zijn. Je zou een kind van deze tijd er hoegenaamd niet mee kunnen boeien.

Kortom, er is dus heel wat op til, hou mijn site dus zeker in de gaten. Ik ben al volop bezig aan de voorbereiding.

Een van de fragmenten uit een recept wil ik jullie zeker niet onthouden. Oordeel zelf…

“Belangrijk bij dit recept: Na het feesten van de voorbije dagen mogen zowel uw portemonnee als uw figuur best op dieet. Op voorwaarde dat de maaltijd prima smaakt, natuurlijk. Want dan doet sparen beslist geen pijn.”

Sergio Herman zou het nu niet moeten proberen ;-).

 

4 Reacties

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*