Kip cacciatore

Kip cacciatore – www.truitjeroermeniet.be

Ik moet wel te overmoedig geweest zijn toen ik in mijn vorige post de zomer en de zalige temperaturen bejubelde want ja, foetsie is de zomer opeens. Van de Provençaalse marktjes naar de grijze lucht die plots meer weg heeft van de herfst. De dochtertjes laten het niet aan hun hart komen, die dansen waarachtig door de laatste schooldagen alsof het alle dagen feest is en hunkeren naar de zomervakantie.  Om de zon dan toch tenminste op tafel te houden, maakte ik deze Italiaanse kip cacciatore. Hou je van de Italiaanse keuken, dan is dit een aanrader. “Cacciaotore” betekent letterlijk “jager”, het is dus kip zoals die bereid werd door de jagers. De zwarte olijfjes werden er hier direct al met de handjes uitgevist door mijn 2 bengels, want die waren al dol op olijven van voor ze hun eerste stapjes konden zetten. Verlof of niet, ik wens jullie alvast een fantastisch begin van de zomervakantie toe. Hou de blog ook zeker in de gaten, binnenkort is er een heerlijk zomers dessertje aan de beurt.

Ingrediënten voor 4 personen:

 • 600 g kipfilet of 4 kippendijen. Ik nam hier kipfilet omdat dat gemakkelijker eet in dit eenpansgerecht, maar beide zijn mogelijk. Gebruik je kippendijen, hou er dan rekening mee dat deze met de groentenbereiding gedurende min. 45 min. moeten meestoven. Gebruik je kipfilet, dan bak je die enkel kort aan.
 • 1 grote ui, fijngesnipperd
 • 2 teentjes look, fijngesnipperd
 • 1 wortel, in blokjes gesneden
 • 6 Roma tomaten, in blokjes gesneden
 • een 16-tal kerstomaatjes
 • 500 ml passata
 • 1 klein blikje geconcentreerde tomatenpuree
 • 250 g (kastanje)champignons, in plakjes gesneden
 • 2 paprika’s, in blokjes gesneden
 • 1 klein rood pepertje, zaadjes verwijderd en in ringetjes gesneden
 • 4 sneetjes pancetta of 4 ansjovisfilets, in stukjes gesneden, naargelang de smaak. Sommige mensen houden niet van ansjovis, maar pancetta werkt dus evengoed.
 • een 24-tal zwarte olijven
 • 60 ml rode of witte wijn (beide kunnen) (Indien je geen wijn wenst te gebruiken kan je deze vervangen door wat kippenbouillon)
 • 1 el balsamicoazijn
 • verse kruiden: een handje basilicum, een paar takjes oregano en een paar takjes (citroen)tijm
 • 30 g parmezaanse kaas

Bereiding:

 • Snijd de kipfilets in reepjes en kruid met peper en zout.
 • Bak de kippenreepjes goudbruin en zet deze even aan de kant.
 • Fruit ui en look aan en voeg de pancetta of ansjovis toe en bak even aan. Voeg nu wortel, paprika, pepertje, champignons en de tomatenblokjes toe. Blus met de wijn en laat de alcohol kort verdampen op een hoog vuur. Verlaag het vuur en voeg nu de tomatenpassata, de tomatenpuree, de eetlepel balsamicoazijn en de olijven toe. Werk af met de verse kruiden. Laat nu alles gedurende een 15-tal minuutjes pruttelen.
 • Voeg na 15 min. de kippenblokjes toe en laat alle smaken nog een paar minuutjes versmelten.
 • Dien op en serveer met parmezaanse kaas. Lekker met pasta.

(Dit gerecht is voedselzandloper proof met uitzondering van de pancetta en zonder pasta geserveerd)

Maken jullie een gerechtje van mij klaar? Laat het mij gerust weten hier in een reactie of via facebook of  Instagram (#truitjeroermeniet). Vind ik leuk! 

4 Reacties

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*