Snelle en heerlijke tomatentaart, mijmerend over een “dansend bed”

Snelle tomatentaart – www.truitjeroermeniet.be

Vandaag heb ik weer een gerechtje in een handomdraai voor jullie, na een drukke dag: een heerlijke Provençaalse tomatentaart.

Voor het eerst rook ik de lente toen ik deze avond uit de auto stapte. Dat zijn voor mij de allermooiste momenten, het voelen van de omschakeling, reikhalzend uitkijkend naar een nieuw seizoen. Een nieuw seizoen, een andere keuken, en dan bij voorkeur de Provençaalse.

De Provence, ik heb er mijn hart jaren geleden verloren. Onze jongste dochter was net 2 maanden oud maar toch wilden we op vakantie. Een vliegtuigreis zagen we op dat moment niet zitten en dus besloten we om met de auto naar de Drôme Provençale te rijden. We hadden gereserveerd in een zalige b&b, uitgebaat door Vlamingen, nl. Le lit qui danse (www.lelitquidanse.com). Het was voor ons de eerste keer dat we dit concept uitprobeerden in het buitenland en het werd een unieke ervaring. De uitbaters, Jo&Ann, hebben ons een zalige tijd gegeven op hun unieke plekje temidden van de wijngaarden, aan de voet van de Mont Ventoux. Ann kookt heerlijk gastronomisch, met een enorme passie, wat voor mij natuurlijk heel belangrijk is. Het was het begin van een liefde voor de streek, voor deze b&b, voor de typische Provençaalse marktjes waar de lokale boeren elkaar verdringen met hun prachtige streekproducten, de idyllische dorpjes. Intussen zijn we hier al vijf keer geweest en we gaan zeker nog terug.

Ik dacht er deze avond mijmerend aan terug en terwijl de heerlijke geuren uit de oven mij tegemoet komen bij het schrijven van deze post, waan ik mij even ter plaatse.

Ingrediënten voor één tomatentaart:

1 vel bladerdeeg, 4 tomaten (ik nam de rood-zwarte kumato tomaten), mosterd, 1 rode ui, Provençaalse kruiden, 3 el parmezaankrullen, een handvol rucola, peper en zout

Bereiding:

1. Verwarm de oven voor op 180°C.

2. Leg het vel bladerdeeg met het bakpapier op een bakplaat.

3.  Bestrijk het bladerdeeg met mosterd van Dijon maar blijf 1 à 2 cm van de rand.

4. Snijd de tomaten in dunne plakjes en leg deze dakpansgewijs op de mosterd.

5. Snijd de ui in ringen en schik over de tomaten. Kruid met peper en zout, Provençaalse kruiden en werk af met de Parmezaankrullen.

6. Zet 30 min. in de oven. Haal na 30 min. uit de oven, bestrooi met rucola en geniet van een zomers voorsmaakje.

TIP: Als je kleine vierkantjes bladerdeeg gebruikt in plaats van één groot vel, dan kan je dit perfect als hapje of voorgerechtje geven.

Smakelijk!

 

2 Reacties

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*