Dessert met aardbeien-bananenpuree, citroengelei en kokosschuim

Bananen-aarbeienpuree, citroengelei en kokosschuim - Truitjeroermeniet.be
Bananen-aarbeienpuree, citroengelei en kokosschuim – Truitjeroermeniet.be

Maart en april zijn dé verjaardagsmaanden in onze familie. We hebben er maar liefst 6 te vieren. Om niet élk weekend aan de feestdis te zitten en 500 taarten te moeten verorberen, worden die gebundeld tot 2 feestjes, eentje in maart en eentje in april. Gisteren hebben we het eerste feestje gehad bij mijn zus want daar waren maar liefst 3 feestvarkens. Er werd gekozen voor een dessertbuffet, dus moest ik toch ook een bijdrage leveren.

Onlangs viel ik op een dessertje van de grote Ferran Adrià, chef-kok van het vroegere El Bulli (3 Michelinsterren) uit “Elle”. Mijn culinaire kundigheid reikt nog niet tot aan het begin van de tenen van een échte topchef, laat staan sterrenchef, maar het zag er zo mooi uit dat ik de uitdaging toch niet uit de weg wilde gaan, met het risico op het aanbrengen van misbaksels aan het dessertenbuffet.

Het receptje dat voor me lag, bestond uit drie laagjes: onderaan aardbeien-bananenpuree, daarbovenop citroengelei met stukjes aardbei en als laatste een laag kokosschuim. Veel bereiding vraagt dit dessertje niet, ongeveer 20 min. Het enige nadeel eraan is dat je de verschillende laagjes moet laten opstijven. Ik werkte laagje voor laagje maar eigenlijk kan je ze gewoon alle drie samen maken en tegelijkertijd laten opstijven (ongeveer 3 uur).

Toen alles achter de rug was, was ik écht tevreden. Zo fris, luchtig en heerlijk. Niet voor niets een sterrenchef dus. Op het traject ernaartoe had ik weliswaar minder geluk. Een hilarisch en paniekerig moment toen ik bij aankomst vaststelde dat er vier glaasjes gesneuveld waren tijdens de rit. Die heb ik nog wat trachten op te dirken en wijselijk achter de bloemen geschoven. Mijn schoonbroer zei dat ik misschien ook een rubriek op mijn blog kon beginnen met bloopers :-).

En dan nu, aan jullie. Laat jullie NIET afschrikken door het feit dat het van een topchef is, het is écht niet moeilijk en je gasten zullen vol lof zijn. Wie maakt het klaar? Het wordt een schot in de roos!

Ingrediënten voor 4 personen:

De aardbeien-bananenpuree: 1 banaan, 70 g gemixte aardbeien, 15 g suiker

De citroengelei: 3 el citroensap, 35 g suiker, 1 gelatineblaadje (3 g)

Het kokosschuim: 1/4 l kokosmelk (iets dikkere kokosmelk), 1 gelatineblaadje (3g)

+ ongeveer 100 g aardbeien (in stukjes gesneden).

Bereiding:

1. Maak de aardbeien-bananenpuree: Verwarm de suiker en 1 el water. Voeg de blokjes gesneden banaan toe. Laat 5 min. koken en voeg de gemixte aardbeien toe. Pureer en zet in de koelkast.

2. Maak de citroengelei: Laat de gelatine zacht worden in een kommetje koud water. Laat de suiker smelten in 1,5 dl water, voeg de uitgelekte gelatine toe, haal van het vuur en giet het citroensap erbij. Zet 3 uur in de koelkast.

3. Maak intussen het kokosschuim: Laat de gelatine zacht worden in koud water, knijp het water eruit en smelt in een pot met 2 el water. Voeg de kokosmelk toe. Haal van het vuur en roer goed. Zet 3 u koud in de koelkast.

4. Verdeel de aardbeien-bananenpuree over 4 glaasjes. Leg daarbovenop de in stukjes gesneden aardbeien. Overgiet met de citroengelei.

5. Klop op het moment van opdienen de kokosmelk stevig op met de elektrische staafmixer (of espuma-spuitfles) en verdeel het schuim bovenop de glazen. (Het schuim zal nog wat stijgen). Dien meteen op.

Genieten maar!

Andere dessertjes vind je hier

4 Reacties

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*